Kolumni: Kun terassin ovi napsahtaa lukkoon saunavilvoittelijan selän takana, ajattelu terästäytyy

Kolumni: Kun terassin ovi napsahtaa lukkoon saunavilvoittelijan selän takana, ajattelu terästäytyy

Ulkona oli kelpo pakkanen. Saunan jälkeen iho höyrysi pimenevässä illassa. Edessä oli talvinen kansallismaisema: järvi, taivaalla tähdet ja ympärillä pimeä kuusikko korkeine hankineen.

Terassin ovi napsahti lukkoon. Pentele. Mökin ja auton avaimet, kännykkä ja vaatteet olivat sisällä. Ajattelu terästäytyi. Hanki on puoli metriä syvä, lähimpään asutukseen on kilometrin matka järven poikki. Terassilla on vanhat sandaalit ja yksi räsymatto. Aikaa ei ole paljon. Voisiko puutuolilla rikkoa ikkunan?

Sandaalit jalkaan ja tarpomaan hangessa pihan poikki.

Vara-avain!

Sandaalit jalkaan ja tarpomaan hangessa pihan poikki. Matkalla ehti huomata, että ihminen on surkea pärjäämään ankarissa olosuhteissa. Pakkanen ja myrskyt vievät voiton. Sen muistaminen tekee hyvää. Luonnon edessä on osattava olla nöyrä.

Lämpimässä mökissä oli aikaa ihastella komeita maisemia. Lunta on nyt poikkeuksellisen paljon, kovia pakkasia on riittänyt koko pohjoiselle pallonpuoliskolle. Atlantin takana Trump ehti tviittaamaan, mitä tapahtui ilmastonmuutokselle.

Sää ja ilmasto ovat eri asioita, opetetaan suomalaisessa peruskoulussa jo alaluokilla. Hyvää on se, että keskustelu ilmastonmuutoksesta on arkipäiväistynyt jokaiseen kahvipöytään. Kuluneella viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto muistutti Kymenlaakson kauppakamarin tilaisuudessa, että energiatehokkaille teknologioille olisi valtava tilaus. Kotkamills on tästä erinomainen esimerkki.

Suomen vientiteollisuus on monilla mittareilla ympäristönäkökulmasta maailman kärkeä. Se ei vielä riitä. Etelä-Kymenlaaksossa katse kohdistuu raskaaseen teollisuuteen, liikenteeseen ja satamaan. Kotolahden ratapiha pitää saada kuntoon ja teollisuutta entistä vahvemmin raiteille.

Mitä yhteistä on kunnon löylyillä ja innovaatioilla? Saunaillassa keksittiin myös Kotkamillsin kartonkimukit. Omat rajat on tiedettävä, mutta niitä on uskallettava haastaa. Sopivat löylyt ja napakka pakkanen pitävät ajattelun virkeänä.

Luetuimmat