Kolumni: 500 kerrostaloasunnon kaavoittaminen Tervasaarelle oli virhe — on aika kysyä rakennusliikkeiltä, millaiset asunnot alueella menisivät kaupaksi

Tervasaaren nimiin tulevaisuuden asuinalueena on Haminassa vannottu vuosia. Asuntoja tai muitakaan kiinteistöjä sinne ei ole kuitenkaan noussut. Asuntokauppa on Haminassa ollut pitkään jumissa ja keskustassakin on kerrostaloasuntoja jatkuvasti myynnissä.

On myönnettävä, että uskoni Tervasaaren alueen rakentumiseen nykyisillä eväillä on alkanut pikkuhiljaa horjua. Mitä enemmän alueen kaavaa miettii, sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että sen pohjalta ei Hamina tule saamaan kaipaamaansa vetovoimaista aluetta.

Lukuisien persoonattomien kerrostalojen osoittaminen Tervasaarelle vain alueen asukasmäärän maksimoimiseksi on nykyisen kaavan suurin virhe. Olen varma, ettei 500 kerrostaloasunnolle koskaan löydy rakentajia, sellaiselle määrälle kerrostaloasuntoja ei vain tule olemaan kysyntää.

Kaivataan monimuotoista asuntotarjontaa, joka hyödyntää alueen ainutlaatuisen merellisyyden ja vastaa ihmisten toiveisiin. Päiväkoti, ikäihmisten palvelutalo ja kaupungin vuokratalo voivat toki sijoittua Tervasaarelle, mutta niiden lisäksi tarvitaan uusia veronmaksajia houkuttelevia asuntoja.

Nyt olisi tarpeen herätellä rakennusliikkeitä eli niitä, joiden alueelle halutaan investoivan. Tehdään radikaali ratkaisu ja rajataan tietty alueen osa, joka kaavassa on osoitettu rakentamiseen. Unohdetaan mitä kaava sanoo ja kysytään rakennusliikkeiltä, millaisia asuntoja ne ovat sinne valmiita rakentamaan. Rakentajilla on paras näkemys, millaiset asunnot menevät kaupaksi.

Jos tuloksena on rivitalo merelle aukeavine terasseineen, niin silloin mahdollistetaan sellaisen rakentaminen. Tehdään tarvittaessa kaavamuutos, jotta saadaan homma käyntiin.

Syytä on muuten herätä toiveunesta, että pelkkä Oolanninpuisto sytyttäisi rakennusliikkeiden kiinnostuksen. Kaupunkilaisten silmää se toki miellyttää, mutta rakentajat tekevät ratkaisut muun kuin istutusten perusteella.