Antti Häkkäsen kolumni: Suomen puhdas luonto pitää hyödyntää nykyistä paremmin

Antti Häkkäsen kolumni: Suomen puhdas luonto pitää hyödyntää nykyistä paremmin

Tällä viikolla maa peittyi puhtaan valkeaan lumeen. Vuodenaikojen vaihtelu ja luontomme muut ainutlaatuisuudet ovat tärkeä osa suomalaisuutta. Olemme edelleen luontokansaa, tosin hieman modernimmalla tavalla kuin Kalevalan kirjoittamisen aikoihin.

Virkistäytyminen ja kokemukset luonnossa ovat tärkeä osa minun ja monen muun suomalaisen arkea. Monille luonto ja sen raaka-aineet antavat toimeentulon ja leivän pöytään.

Työllisyyden näkökulmasta puhdas luonto on syytä hyödyntää nykyistä paremmin, ympäristöarvoista tinkimättä. Perinteisten luonnon raaka-aineista ponnistavien teollisuuden alojen lisäksi tarvitsemme panostuksia matkailuun. Suomen vahvuus matkailumaana on monipuolisuus. Meillä on neljä vuodenaikaa, puhtaita vesistöjä, kiehtova saaristo ja rikas kulttuurielämä.

Suomen vahvuus matkailumaana on monipuolisuus.

Kulttuuria on oopperajuhlista leppoisiin kalamarkkinoihin. Kesäisellä Saimaalla on loputon määrä nähtävää ja missä tahansa voi pulahtaa uimaan. Patikoida voi vaikka Repoveden kansallispuistossa ja jos retken ajankohdaksi osuu syksy, voi samalla kerätä marjoja ja sieniä. Jokamiehenoikeuskin on ulkomaalaiselle matkailijalle hämmästyksen aihe.

Suomen matkailuelinkeino on viime vuosina kasvanut muita toimialoja nopeammin. Kuluvana vuonna kasvu on ollut jopa 15 prosenttia, myös talven näkymät ovat poikkeuksellisen hyvät. Matkailulla on suuri työllistävä vaikutus ja merkittävä rooli tasapainoisen aluerakenteen vahvistajana.

Hallituksen kevään puoliväliriihestä saimme yhteensä 16 miljoonan euron lisärahoituksen matkailun kasvun vauhdittamiseen. Pystymme lisäämään matkailumarkkinointia, auttamaan yrityksiä digiloikassa sekä panostamaan ympärivuotiseen tarjontaan. Esimerkiksi TEM:n ohjauksessa toimivan Visit Finlandin toimesta toteutetaan teemallinen yhteistyö Järvi-Suomen maakuntien kanssa saaristomatkailun kehittämiseksi.

Nyt meidän on syytä täysimääräisesti hyödyntää matkailun kasvavat virrat niin itänaapurista kuin kauempaakin. Toivotan lukijoille rauhallista joulua ja menestystä uuteen vuoteen.

Antti Häkkänen
antti.hakkanen@eduskunta.fi
Kirjoittaja on oikeusministeri  (kok.).


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet