Kolumni: Luulevatko nuoret, että kallo kestää paremmin etelänlomalla?

Kolumni: Luulevatko nuoret, että kallo kestää paremmin etelänlomalla?

Kävin lomareissulla jokunen viikko sitten Kreikassa. Lämpöä riitti niin, että aivot meinasivat sulaa. Aivan kuin monelta olisivat sulaneetkin ja ajatustoiminta pettänyt. Siltä nimittäin vaikutti, kun seurasi lähinnä pohjoismaalaisten nuorten, niin naisten kuin miestenkin, ajelua vuokraskoottereilla ja -moottoripyörillä.

Tuhatta ja sataa jopa kolme pyörän päällä painettiin kaupungin kaduilla liikenteen seassa. Ei, minua eivät häirinneet lainkaan noiden kulkuneuvojen äänet tai vauhdit, kuten täällä kotisuomessa näyttää monia ainakin viimeaikaisten tekstarien perusteella häiritsevän.

Pohjoismainen liikennevalistus ei siis ole onnistunut asennekasvatuksessa.

Minua häiritsi tai pikemminkin huolestutti se, että kenelläkään näkemälläni vuokramotoristilla ei ollut kypärää päässä.

Mikä ihme mopoilusta ja moottoripyöräilystä muka tekee etelänlomalla turvallisempaa kuin kotimaassa, oli se kotimaa sitten Norja, Ruotsi tai Suomi? Luulevatkohan nämä nuoret, että sinänsä hartaassa Kreikassa on suojelusenkeleitä teiden risteyksissä varjelemassa onnettomuuksilta eri tavalla kuin kotimaassa.

Kyllä se valitettavasti on niin, että auringon lämmöstä huolimatta kreikkalainen asfaltti kohtelee siihen iskeytyvää kalloa yhtä julmasti kuin muuallakin.

Kypäriä näytti vuokraliikkeissä kyllä olleen tarjolla, mutta ne eivät lomailevien nuorten mielestä varmaankaan ole riittävän trendikkäitä niukat uima-asut päällä ajeltaessa.

Pohjoismainen liikennevalistus ei siis ole onnistunut asennekasvatuksessa. Jos olisi, kypärä olisi noillekin nuorille ollut itsestäänselvyys, vaikka poliisi ei niiden käyttöä olekaan valvomassa. En tosin tiedä,velvoittaako sikäläinen laki niitä käyttämään.

Kun nuori lähtee etelään, olisi varmasti yhtä tarpeellista muistuttaa kypärän käytöstä tietyissä tilanteissa siinä missä kondominkin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.