Kolumni: Taiteilija kertoo tarinoita

Olen tuurannut lomalla olevaa kulttuuritoimittajaamme Outi Palmua pian viiden viikon ajan. Olen ollut tässä tehtävässä ennenkin, mutta jaksan edelleen ihmetellä taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten kekseliäisyyttä ja mielikuvituksen laukkaa. Kirjailijoilla, taidenäyttelyiden pystyttäjillä, näyttelijöillä, muusikoilla ja kaikilla on aina jotakin uutta kerrottavaa ja näytettävää.

Tietysti heidän pitää luodakin uutta, se on heidän työtään, mutta minulle se on vieläkin suurempi ihmetyksen aihe. Luovuus liittyy näet omassa mielessäni vapaaseen ja rentoon olotilaan. Jos minun pitäisi tehdä sitä saadakseni ruokaa pöytään, saattaisivat kynät ja siveltimet pudota käsistäni siihen paikkaan.

Olen myös huomannut, että ainakin yksi asia yhdistää tuota riemastuttavan pursuilevaa joukkoa — tarinat.

Kirjailijat kirjoittavat tarinansa kansien väliin, mistä voikin sitten löytyä mitä tahansa. Näiden viikkojen aikana sieltä ovat jutuissani rynnineet esiin muun muassa jännittävät trillerit, suomalaisten ajatukset siitä, miten maamme tänään makaa, kertomukset jazz-muusikon elämästä ja autiotalojen ajatukset omissa nurkissaan tapahtuneista asioista.

Muusikot ovat kertoneet minulle tarinoita klassisen musiikin sävellysten takaa ja siitä, minkälaisia seikkailuja ja rakkaustarinoita nuotteihin kätkeytyy.

Teatterin lavalla palattiin kaurismäkeläisiin tunnelmiin ja tarinoihin näyttelijöiden avulla. Tarinat saivat konkreettisen miljäänsä lavastajien käsissä.

Taidenäyttelyissä jokainen työ kertoo omaa tarinaansa. Ne voivat olla iloisia tai surullisia. Hurjin näkemäni maalaus kertoi taiteilijan viereen yöllä kuolleen puolison tarinan, lempeimmässä niistä hymyili onnellinen lapsi.

Johanna Vehkaluoto Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.