Kolumni: Kiinnostaisiko ketään Haminan suurlippu ilman sen lukuisia vastoinkäymisiä? — Lippuprojekti toi paikkakunnalle valtakunnallista huomiota, mutta eri tavalla kuin odotettiin

Kolumni: Kiinnostaisiko ketään Haminan suurlippu ilman sen lukuisia vastoinkäymisiä? — Lippuprojekti toi paikkakunnalle valtakunnallista huomiota, mutta eri tavalla kuin odotettiin

Totesimme taannoin vanhan koulukaverini kanssa, että sitten kun opiskelut on hoidettu, voisimme mielellämme muuttaa takaisin Haminaan. Haminahan on kaunis kaupunki puutaloineen ja ympyräkaavoineen. Ja lippuineen.

Suurlipusta voi olla montaa mieltä, mutta täytyy myöntää, että lippuprojekti on tainnut loppujen lopuksi edetä paremmin kuin kukaan odotti. Haminahan on paistatellut valtakunnan ykkösotsikoissa kerta toisensa jälkeen. Joskus on joku niinkin sanonut, että kaikki julkisuus on positiivista julkisuutta.

Ennen suurlippua oli Hamina harvinainen vierailija valtakunnallisissa otsikoissa. Viimeisin lippuaikaa edeltävä suuren hälyn tapahtuma taisi olla Vilniemen pihoilla muutama vuosi sitten juoksennellut karhu.

Kyllä kannattaa iloita niistä vastoinkäymisistä, joita suurlipulle on siunaantunut. Niitä ilman tuskin monikaan ulkopaikkakuntalainen tietäisi, että tällainen lippu Haminassa liehuu. Ketäänhän eivät kiinnosta toisten onnistumiset yhtä paljon kuin epäonnistumiset.

Siksi olen alkanut ideoimaan, mitä kaikkia sattumuksia lippu tankoineen voisi vielä kohdata. Sinnehän voisi vaikka kiivetä joku eläin. Ehkä Karhu, ne kun tuntuvat kiinnostavan. Tai vaihtoehtoisesti voitaisiin houkutella joku lintu pesimään tangonpäähän.

Siitä saataisiin Haminalle samalla eläinaiheinen maskotti. Kesätyöntekijät voisivat sonnin elinten piiloon maalaamisen sijasta pukeutua maskottipukuihin ja viihdyttää niitä turistivirtoja, joita Lippumaailma paikalle oletettavasti houkuttelee.

Kun näin pitkälle on päästy, tärkeintä on se, että tanko pysyy pystyssä. Enää ei voi käydä tuleen makaamaan.

Onneksi ei tarvitse kertoa kenellekään olevansa haminalainen, tokaisi eräs haminalainen kuullessaan uutisen lipun repeämisestä.

Mutta minä ainakin voin kantaa haminalaisjuuriani ylpeänä nyt, kun suurlippu on kohottanut kotikaupunkini Suomen kiehtovimpien matkailukohteiden joukkoon. Lippulaulun sanoin: siniristilippumme, sinun kanssasi onnemme jaamme ja iskut kohtalon.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.