Kolumni: Kolmet housut kuluivat puhki muutamassa kuukaudessa — Ekologisesta näkökulmasta vaatteiden valinta on mahdoton tehtävä

Kimmo Seppälä

Kolumni: Kolmet housut kuluivat puhki muutamassa kuukaudessa — Ekologisesta näkökulmasta vaatteiden valinta on mahdoton tehtävä

Kulutin kevään aikana kolmet pitkäthousut pois heitettävään kuntoon.

Olen harmistunut. Kaksien olisi pitänyt kestää vielä kauan.

Monisanaisemman selityksen voi aloittaa siitä, että vanhat farkut hajosivat alkuvuodesta. Ostin uudet. Ne olivat ehjät toukokuuhun saakka, mutta sitten reisien kohdalta kankaan rypyt muuttuivat viiltomaisiksi rei’iksi. No, kesä teki tuloaan, ja kaivoin kaapista kertaakaan käyttämättömät pellavahousut. Ne hiutuivat puhki viikko sitten.

Olen siis kolmenlainen kuluttaja.

Liike-elämän rattaiden kannalta olen kaiketi hyvä, olenhan käynyt ostoksilla tämän tästä.

Luonnon kuluttajana olen ollut kamala.

Mutta ansiona tietysti voi pitää sitä, että vaatteet kuluttaa loppuun. Tosin prosessin pitäisi olla paljon hitaampi. Mietin, oliko vika vaatteissa vai käyttäjässä.

Ekologisesta näkökulmasta vaatteiden valinta on oikeastaan mahdoton tehtävä.

Puuvillasta tehdyn t-paidan vesijalanjälki on 2 700 litraa.

Pellavan viljelyssä on samat haitat kuin maanviljelyssä yleensäkin. Entä liotus? Entä värjäys?

Lempimateriaalini on silkki. Sen saamiseksi silkkiperhosen toukkia tapetaan höyryllä. Monet ympäristöhaitat liittyvät mulperipuun kasvattamiseen, lannoitukseen ja torjunta-aineisiin.

Villa? Mikä lampaan hiilisorkanjälki?

Turkis? Kyseessä on uusiutuva luonnontuote, mutta kyllä se herättää monissa ympäristöärtymyksen.

Fleece kasvattaa maailman muovivuorta ja leviää eläinten ja ihmisten ravintoketjun osaksi.

Jenni Haukiolla oli viime vuonna Linnan juhlissa puku, jonka kangas oli suomalaisesta koivusta. Sitä hehkutettiin upeana ympäristöratkaisuna. Mutta tuore ympäristöministeri älähti juuri, että sellutehtaat ovat pahasta.

Koska en liiku julkisilla paikoilla Aatamin puvussa enkä edes Eevan, jouduin ostamaan uudet farkut. En viitsinyt painaa mieleeni, kuinka paljon kankaassa on puuvillaa ja kuinka paljon elastaania. Turmioksi molemmat.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.