Kolumni: Oikeistopopulistit toteuttavat monissa maissa samaa kaavaa, jolla natsit nousivat valtaan Saksassa

Kimmo Seppälä

Markku Kumpunen Kolumnikuva
Markku Kumpunen Kolumnikuva

Mieleenpainuvin kesäloman lukukokemuksista oli keväällä suomeksi ilmestynyt Benjamin Carter Hettin kirja Demokratian kuolema. Etenkin sen alaotsikko; ”Kuinka Hitler nousi valtaan”, sai minut tarttumaan teokseen. Kun tietää, mitä natsivallasta seurasi, niin on voinut vain ihmetellä, miten se kaikki saattoi tapahtua. Miten Hitlerin annettiin päästä valtaan, vaikka monet näkivät, mitä on tulossa?

New Yorkin Cityn yliopiston historian professori Hett käy läpi Weimarin Saksan poliittisia käänteitä ensimmäisestä maailmansodasta aina natsien valtaannousuun. Olen aina ajatellut, että maailma on ottanut sen verran oppia historiastaan, ettei tällainen ääriaineksien pääsy valtaan, vieläpä vaalien kautta, olisi enää mahdollista.

Hettin tärkein ja pelottavin havainto on, että se on mahdollista ja että sellainen prosessi on jo alkanut. Oikeistopopulistien vyörytys noudattaa monissa maissa sitä kaavaa, jolla natsit saivat vallan ja kaatoivat demokratian, Hett päättelee

Politiikkaa seuraavilla ei ole vaikeuksia nähdä yhteneväisyyksiä nykymenoon Euroopassa.

Natsien poliittinen toiminta lähti Versailles’n rauhansopimuksen vastustamisesta. Muukalaisviha ja juutalaisvainot saivat ilmaa alleen, kun Saksan talous romahti. Hettin mukaan natsien politiikassa oli kyse globalisaation vastustamisesta, vaikkei sanaa vielä tuolloin tunnettukaan. Natsit alkoivat myös vähätellä itselleen epämieluisia lakeja ja sopimuksia sekä väheksyä tieteellisestä toimintaa. Pian yhden asian vastustamisesta oli edetty koko liberaalin demokratian kieltämiseen.

Kehitys johti jakautumiseen vaaleissa, joissa toisella laidalla olivat natsit ja toisella puolella kommunistit, jotka molemmat halusivat kaataa järjestelmän. Demokratian kannattajat jäivät vähemmistöön eivätkä omien peliensä takia nousseet puolustamaan järjestelmää.

Politiikkaa seuraavilla ei ole vaikeuksia nähdä prosessissa yhteneväisyyksiä nykymenoon Euroopassa.

En nyt väitä, että nykykehitys johtaisi natsivaltaan, mutta demokratiaa pitää puolustaa silloin, kun se vielä on mahdollista.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.