Kolumni: Liian ruusuinen Kotka

Ystävilleni taisi syntyä liian ruusuinen kuva Kotkasta, kun he vierailivat luonani Meripäivä-viikonloppuna. Tai ainakin niin he itse epäilivät. Edes bussimatka sunnuntain vastaisena yönä ei pilannut sitä, että molemmat viihtyivät hyvin ja kiittelivät sekä kaupunkia että tapahtumaa. Jopa viikonlopun isäntä sai kehuja osakseen. Viikonloppu kuitenkin meni, purjelaivat lähtivät ja ihmismassat katosivat. Suurin Kotkassa koskaan järjestetty tapahtuma oli ohi ja olo oli tyhjä.

Kotka yrittää rakentaa itselleen mainetta kansainvälisenä matkailukaupunkina, johon tullaan niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Merkittävä virstanpylväs oli tämän ja edellisen viikon aikana Kotkassa käyneet luksusristeilijät. Ilmeisesti myös risteilyvieraat viihtyivät.

Myönnän itsekin valittavani usein kaupungin hiljaisuudesta.

Joskus tuntuu siltä, että ainoat, jotka eivät Kotkassa viihdy, ovat kotkalaiset itse. Joskus tuntuu myös siltä, että kotkalaisen on hyvä olla vain torilla juomassa kahvia ja syömässä possoa — mielellään yksin.

Olen asunut pitkään muualla enkä taida itsekään ymmärtää, miten hieno kaupunki Kotka on, vaikka täällä vierailevat kaupunkia lähes poikkeuksetta kehuvat. Myönnän itsekin valittavani usein kaupungin hiljaisuudesta, mutta ymmärrän myös, että esimerkiksi ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet Kotkassa ovat erinomaiset. Paljon on kiinni myös siitä, mitä itse haluan tehdä tai olla tekemättä.

Liian ruusuinen kuva Kotkasta ei välttämättä tarkoita, että Kotka ei olisi ruusuinen. Ainakin puistoja täällä on paljon.

On ystävieni mielikuva Kotkasta todenmukainen tai ei, aikovat he jatkossa suositella Kotkaa vierailukohteena muillekin. Kuitenkin matkailijoille jäävä liian ruusuinen kuva taitaa olla parempaa markkinointia kuin yksikään mainoskampanja. Kotkalaisten täytyy vain pitää huoli, että ruusuiselle kuvalle on edes osittain katetta.

Akseli Vanhala Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.