Kolumni: Voihan etupylly!

Sosiaalinen media räjähti jälleen. Tällä kertaa satojen kommenttien ryöpyn laukaisi uudelleen lämmitelty ja keskusteluketjusta syntynyt laulu siitä, voiko lapselle opettaa sanoja pippeli ja pimppi, vai olisiko niistä käytettävä loivempia termejä etupylly ja takapylly.

Vieteri, veijari, piippa ja pyypö. Pimpura, mirri ja piipukka. Rakkailla sukuelimillä tuntuu olevan monta nimeä. Niin myös keskustelussa.

Toisissa perheissä pimppi ja pippeli ovat ankarasti kiellettyjä kirosanoja.

Monet vanhemmat pitävät pippeliä ja pimppiä niin brutaaleina sanoina, että he ovat opettaneet lapsilleen neutraalimmat vastineet, etupylly ja takapylly.

Toisissa perheissä pimppi ja pippeli ovat ankarasti kiellettyjä kirosanoja. Pylly ei samaan kategoriaan osu. Se on lievempi ja hyväksyttävämpi ilmaus.

Pissa on liri ja kakka puupi, vanhemmat paljastavat lapsille opettamiaan kiertoilmaisuja.

Tahallaan provosoivien kommenttien joukosta löytyy myös suuri joukko perinteisten pimppien ja pippelien puolustajia.

— Miksi opettaa lapselle väärin asioita, jotka myöhemmin korjataan? Lapsia kiusataan, kun muut eivät ymmärrä, mistä he puhuvat. Eihän verikään ole ketsuppia eivätkä kuolleet istu pilven reunalla, perustellaan.

Erityisesti naisen asemaa horjuttavana keskustelussa pidetään sitä, että vagina ja emätin niveltyisivät hienommin sanottuna etupyllyksi.

Valo ei ole poppa, eikä lehmä ole ammu, vaan lehmä. Näitä perimätiedon mukana ikiajat kulkeneita höpöjä vilisee yhä lapsille puhuttaessa itsepintaisesti.

Olen samaa mieltä monen vanhemman kanssa siitä, että pyllyjä ei ole kuin yksi ja se on selän puolella. Sieltä tulee kakkaa.

Jos asioista on hankala puhua virallisilla termeillä, pippeli ja pimppi ajanevat asian siihen asti, kunnes biologian tunneilla päästään pureutumaan aiheeseen.

Asioista voi puhua niiden oikeilla nimillä — jopa lapsille.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän uutistoimittaja.

Johanna Tenovirta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.