Kolumni: Älä jämähdä suorittamaan kännykkääsi — Oikea elämä on aidompaa

Kolumni: Älä jämähdä suorittamaan kännykkääsi — Oikea elämä on aidompaa

Seitsemän vuotta sitten kirjoitin kolumnin siitä, kuinka ihmiset eivät malta keskittyä kuluvaan hetkeen. Nyt uuden vuosikymmenen alussa vaikuttaa siltä, että sama meno jatkuu. Ihmiset näpelöivät edelleen puhelimiaan, vaikka olisivat toisen seurassa. Kännykkä ryöstää huomion, keskittyminen kärsii.

Monilla on puhelimissaan valtaisa joukko sosiaalisen median sovelluksia, joissa yleensä on päällä paljon notifikaatioita eli puhelimen lukitusnäytölle ilmestyviä ilmoituksia. Joku lisäsi Instagramiin kuvan maukkaasta kanelipullasta. Joku ilmoitti myyvänsä farkkuja Facebook-kirppiksellä. Joku twiittasi kärkevän mielipiteen.

Moni on tottunut reagoimaan näihin ilmoituksiin heti, kun ne pompahtavat näytölle. Omaa kännykkää suoritetaan: selailen vielä tämän ja tämän nopeasti, minuutin kuluttua en muista enää mitään lukemastani, reagoin vielä tähän ja tuohonkin, sitten kaikki on tehty. Kohta sama kaava alkaa taas salakavalasti alusta.

Moni kännykän käyttäjä ei tule ajatelleeksi nerokkaita koukuttamisen mekanismeja, jotka ovat sisäänrakennettuina näissä sovelluksissa. Usein sovellus on suunniteltu niin, että se antaa pienen ärsykkeen, joka houkuttelee ihmisen toimimaan. Tästä toiminnasta seuraa pieni palkkio ja samalla ihminen sijoittaa sovellukseen omaa aikaansa ja vaivaansa.

Ensin tämä ovela mekanismi täytyy ymmärtää, jotta omaa touhuaan voi kyseenalaistaa. Kaikesta ei tarvitse kieltäytyä. Sovelluksiaan voi selailla vaikka vain tiettyihin aikoihin päivästä sopivan aikaa. Jos ei ole jatkuvalla syötöllä yhä uudestaan suorittamassa omaa kännykkäänsä, aikaa ja keskittymiskykyä jää merkityksellisempiin asioihin elämässä.

Moni pelkää, että jää paitsi jostain kivasta, jos ei jatkuvasti selaa somevirtaa. Päinvastoin. Loputon selaaminen aiheuttaa sen, että jää paitsi omasta elämästään.

Älä anna kännykän määrätä liikaa tekemisiäsi. Hetket ovat aidoimmillaan oikeassa elämässä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.