Kolumni: Armas aika tuli ja tulee joskin miten se nyt noin lurahtaa?

Kolumni: Armas aika tuli ja tulee joskin miten se nyt noin lurahtaa?

Se on sitten 23. kevätjuhlani tänään putkeen äitinä. Paitsi, että tätä juhlaa ei kouluissa neiti K:n vuoksi pidetä. Minulla on kuitenkin juhlan ajatus, sillä koko katraani on oppivelvollisuutensa suorittanut. Ehkä pitänee tarkentaa, että lapsiani on ollut sarjassa useampia, ei pelkästään yksi jästipää.

Ajatellen 23 vuotta eteenpäin tuntuu pitkälle ajalle. Itse täyttäisin tuolloin 80 vuotta joskin se tuntuu tässä tilanteessa ja perimäni mukaisesti epäuskottavalta.

Mutta toisaalta isäni täyttää tänä vuonna samaisen merkkivuoden, eikä se tunnu minusta yhtään oudolta. Isä on reipas lenkkeilijä ja mieleltään partaveitsi, joten?

Nuorin lapsenlapseni on 23 vuoden päästä 24-vuotias eli saman ikäinen kuin nuorin poikani nyt. Siihenkin ajatukseen on vaikea asettua kun katsoo nyt kuinka poikani keikuttaa veljensä lasta, kummipoikaansa ja pohtii mihin kohtaan vaipan tarranauhan kiinnittäisikään. Eihän tämä purista?

Mutta on ehkä parasta jättää tämä ikään liittyvän mittanauhan lukeminen ja keskittyä oleelliseen eli hengittämiseen.

Opettajilla on varmaan ammattilaisuudestaan huolimatta tänään vaikea päivä. Kun sukupolvet virtaavat silmien ohitse mieli herkistyy. Opettaja jos kuka varmaan pohtii, mitähän tuollekin tulee elämässä tapahtumaan, ja tuossako tuokin jo lastenvaunuja työntelee.

Ajan mittakaavassa alati hämmästyttää se, miten joku hetki voi olla niin pitkä ja miten sitten taas tietty osuus lurahtaa ohitse liian nopeasti.

Tänään huomaan, että lurahti. Omia lapsia ei enää ole tai tarkemmin eihän niitä ole ollut enää vuosiin.

Ja vastahan itsekin sain viiden markan setelin mummolta kun todistus oli hyvä. Taisi olla raha valmiina joka tapauksessa.

Mutta armas aika on ja uskon, että tulee toisenkin kerran. Perhosen siiven räpäyksen kestävä juhla kasvattaa yhden taimen varreksi ihmettelemään oman elämänsä rajallisuutta. Tai sitä miten nopeasti kaikki menikään.

ISSU HUOVINEN

issu.huovinen@kymensanomat.fi

Luetuimmat