Kolumni: Terveisiä kiky-kierrokselta

Kilpailukykysopimuksessa meidän palkannauttijoiden vuosittaista kahvittelu- ja rupatteluaikaa lisättiin 24 tunnilla. Näin talous kasvaa ja työllisyys kohenee.

Lehdistössä kahdeksan tunnin osuus työajan pidennyksessä toteutettiin poistamalla joulun ajalta vuosityöaikaa tasoittava vapaapäivä. Jäljelle jääneet 16 tuntia sai sopia paikallisesti työpaikoilla. Vaihtoehtoina oli esimerkiksi 16 tunnin edestä miinusta työaikapankkiin tai palkkaan tai jotain muuta.

Talousviisaiden mukaan Suomi on tähän asti juossut nousujohteisesti.

Itse valitsin tekeväni talkootunteja, koska kyseessä on sentään yhteinen vastuu. Puhelin ei saa olla äänettömällä, kun isänmaa soittaa.

Tässä vaiheessa vuotta kuitattuna on 12 kiky-tuntia, jäljellä neljä. Hetkeä voisi verrata 1500 metrin juoksuun. Siihen kohtaan, kun kello kilisee viimeiselle kvartaalille.

Talousviisaiden mukaan Suomi on tähän asti juossut nousujohteisesti. Mihin mahdammekaan pystyä loppukirin aikana? Herra pääministeri, askel tuntuu edelleen kevyeltä. Ruotsi ja Saksa tulevat selkä edellä vastaan. Kohta mennään ohi niin että heilahtaa.

Kaikkea kunniaa en tietenkään voi haalia itselleni. Kiitos kuuluu aina koko joukkueelle eli työelämän joustoille, suhdanteille ja kansainvälisille pääomasijoittajille. Yhteinen tahtotila on saavutettu.

Myönnettäköön, että kilpailukykysopimuksen alku tuntui nihkeältä. Sitten korjasin asennettani ja lakkasin murehtimasta pitämättömiä ylityö- ja rästivapaita. Pidetään positiivinen vire yllä. Perhettä näkee myöhemminkin.

Hyvällä sykkeellä pitää painaa loppuun asti, sillä kestävyysvaje huohottaa niskaan. Mutta enää neljä vaivaista tuntia, sitten on jakovaraa, eikö niin? ”Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa...”

Ja kamoon, kaikki käsiä ilmaan: ensi vuonna uudestaan radalle!

Pekka Kimpanpää Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.