Kolumni: Mentaalivalmennus auttaa jaksamaan ja kohtaamaan — Muista antaessasi palautetta: ”Sinä et mokaa, me mokaamme”

Kimmo Seppälä

Kolumni: Mentaalivalmennus auttaa jaksamaan ja kohtaamaan — Muista antaessasi palautetta: ”Sinä et mokaa, me mokaamme”

Istu alas, sulje silmäsi ja rentoudu. Hengitä syvään, anna ajatuksiesi tulla ja mennä. Keskity vain olemiseen.

Kun olet rentoutunut ja mielesi on tyhjä, ajattele tätä: voit muuttaa omia ajatuksiasi ja tapojasi. Voit motivoitua uudelleen. Voit kasvattaa omaa riittävyyden tunnettasi ja opetella armollisuutta itseäsi kohtaan. Tulet entistä tietoisemmaksi läsnäolostasi, mielesi tuottamista kokemuksista ja tulkinnoista. Kuuntelet itseäsi ja pystyt tyynnyttämään oman mielesi. Havainnointisi kehostasi on uteliasta ja hyväksyvää.

Tähän kaikkeen on tänä syksynä koulutettu Kotkan kaupungin henkilökuntaa. Kaupunki on ostanut luennon tapojen muuttamisesta ja motivoitumisesta, 1 450 euroa, koulutuksen riittävyyden tunteesta ja armollisuudesta itseä kohtaan, 1 250 euroa ja mindfulness-valmennuksen, 3 300 euroa. Hintoihin lisätään arvonlisävero.

Jokaisen, myös mentaalivalmentajien, on leipänsä ansaittava. Kun mielen tyyneyden saavuttaneen työntekijän viihtyvyys työssään ja tuottavuus nousevat, sitä ei mitata rahassa juuri nyt, mutta toivottavasti esimerkiksi uusilla ideoilla, poissaolojen vähentymisellä ja pysyvyydellä työtehtävässä.

Olethan yhä rentoutunut ja silmäsi ovat kiinni? Kuvittele mieleesi kokoushuone, jonne ihmistieteilijä on tilattu kouluttamaan rakennusalan ammattilaisia kohtaamisessa. Luento ei ole vapaaehtoinen. Kuulijoille kerrotaan, miten kanssakäyminen onnistuu sujuvasti ja kaikille jää kohtaamisesta hyvä mieli.

”Työyhteisössä ei sanota sinä teet, vaan me teemme. Sinä et ole mokannut, me ollaan mokattu. Palautteessa vältä sanomasta ei, älä tai mutta”, kouluttaja neuvoo.

Takarivistä lähtee vastaus tekstiviestiin: ”Voi prkl, ne tiilet piti olla jo siirretty. Hoida homma, istun koulutuksessa. Tämän jälkeen me kohtaamme sujuvasti.”

Esimerkki ei ole kuvitteellinen, valitettavasti.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.

Luetuimmat