Kolumni: Pois, pällipäät, tontin rajalta! – Kotimaan matkailu alkaa ja tunteet ovat jo kuumina

Kymen Sanomat

Kolumni: Pois, pällipäät, tontin rajalta! – Kotimaan matkailu alkaa ja tunteet ovat jo kuumina

Nyt vain taivas on rajana – ja Suomi. Hallitus on nimittäin julistanut kotimaan matkailun olevan sallittua.

Korkkasin tilanteen jo ennen odotettua hallituksen linjausta ja suuntasin pohjoiseen Kymenlaaksoon. Kansallispuistosta sai vuokrata komean kanootin ja lipua teltta ja kiipeilyköydet rinkassa puhtaille vesille. Siinä verkkaan ja täydessä hiljaisuudessa meloessa tuli vaivihkaa moottorivene perään. Sellaisella liruttavalla vauhdilla, pienen etäisyyden päähän. Hieman vaivaantunein tunnelmin jatkoimme melomista ja ihailimme rantakallioita. Upeita ne olivatkin!

Mitäs pällipäitä tuolla on, rannalle ilmestynyt mies ja veneilijä huutelivat keskenään ja osoittivat kanoottiamme kohti. Harvoin on eteläkymenlaaksosta pohjoiseen matkustanut luonnossa liikkuja tuntenut oloaan yhtä tervetulleeksi. Intoutui siinä veneilijä huutelemaan, että paree olisi pitää vähintään 50 metrin etäisyys rantaviivaan.

Sovinnollisessa hengessä meloimme mökkiasujan luo ennakkoluuloja purkamaan. Selvisi, että kaikenlaiset eräjormat ovat olleet tuttu näky tänä keväänä ja pahimmillaan on käyty lasipulloja rikkomassa rantatontin rajalla. Yhteisymmärrys löytyi. Kurja asia. Jokainen luonnossa liikkuja on velvollinen noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä ja jokamiehenoikeuksia. Tähän aikaan vuodesta on myös huomaavaista ymmärtää arvostaa lintujen pesimärauhaa ja muiden retkeilijöiden toivetta saada nauttia hiljaisuudesta.

Tilanne jäi kuitenkin mietityttämään. Matkailijoita toivotaan monille paikkakunnille, mutta osa asukkaista ei niitä kaipaa – ainakaan, jos oma kukkaro ei siitä hyödy. Ilman ihmisten liikkumista ei lähde talouskaan liikkeelle. Kiertoon laitettu raha koituu epäsuorasti paikallisen yrittäjän lisäksi monen muun kuntalaisen hyödyksi.

Turvavälit siis kuntoon ja retkelle. Seuraavalla kerralla taidan tosin retkeillä Kotkasta kohti itäisen Suomenlahden saaristoa. Siellä vastaanotto on aina sydämellinen.

Luetuimmat