Päätoimittajalta: Suomi on mallimaa, mutta osaammeko arvostaa sitä?

Päätoimittajalta: Suomi on mallimaa, mutta osaammeko arvostaa sitä?

Suomi täyttää keskiviikkona sata vuotta. Maa on nuori, mutta se on saavuttanut kovin paljon.

Suomi arvotetaan maailman vakaimmaksi, turvallisimmaksi ja vapaimmaksi valtioksi. Vakauttamme ja turvallisuuttamme eivät uhkaa sodat, eivät sisäiset levottomuudet eivätkä luonnonilmiöt. Saamme ilmaista mielipiteemme ja liikkua vapaasti.

Kun katsoo kansainvälisiä uutisia, vakaus ja turvallisuus eivät ole itsestäänselvyys. Moni valtio vaihtaisi kernaasti olosuhteensa Suomen kanssa päittäin.

Maailmassa käydään parhaillaan erittäin laajamittaista sotaa. Aseiden sijaan tykitetään verkossa. Tässä maailman kovinta arsenaalia käyttää meille niin tuttu maa, Venäjä.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä käyttää informaatiovaikuttamiseen miljardi dollaria vuodessa. Summa on lähes puolet Suomen puolustusvoimien vuosittaisista menoista. Tuolla summalla ampuu uskomattoman paljon, koska robotit suoltavat informaatiota väsymättömästi. Kranaatti maksaa, mutta viestistä ei tarvitse pulittaa ruplan ruplaa.

Silti on vaikea kuvitella, että Kremlin määräämänä alkaisi armoton Merja Kyllösen (vas.) valintaan tähtäävä kampanjointi.

Venäjän vaikuttamisyritykset ovat nousseet uutisiin hämmentävällä voimalla. Venäjä on käynyt informaatiosotaa USA:n presidentinvaalien ja Saksan liittopäivävaalien alla. Venäjän korkein johto kiistää asiat, mutta verkkoon jää aina jälki.

Suomessa käydään pian presidentinvaalit. Suomi ei ole kaikkein kiinnostavin maa Venäjän näkökulmasta. Jos Venäjän tavoitteena on saada aikaan Suomessa hämmennystä, se voisi toki käynnistää some-hyökkäyksen. Silti on vaikea kuvitella, että Kremlin määräämänä alkaisi armoton Merja Kyllösen (vas.) valintaan tähtäävä kampanjointi.

Vakauden arvoa on hyvä pysähtyä miettimään. Maamme rajat eivät valitettavasti ole ikuinen tae vakaudesta. Vaikka Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa, tummia pilviä tulee verkon lisäksi myös taivaalta. Jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, maailmaa uhkaa suuri pakolaiskriisi. Ilman vettä ei ole elämää. Jos kuivuus päiväntasaajan tienoilla pahenee, ihmiset lähtevät veden perään.

Vakautta uhkaavat asiat eivät ole kokonaan käsissämme. Silti Suomen pitää saarnata ympäristön merkityksestä sekä satsata tieteeseen, jonka innovaatiot hillitsevät ilmastonmuutosta.

Lisäksi jokainen voi suhtautua kriittisesti siihen propagandaan, jonka tavoitteena on murentaa vakauttamme. Jos luet viestin, jonka mukaan Sauli Niinistö on sukua Stalinille, kannattaa epäillä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vt. päätoimittaja.
 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet