Kolumni: Lindelöf valittiin talousosaajana

Seuraajan etsiminen Kotkan kaupunginjohtajalle Henry Lindelöfille ei ole alkanut kovin ponnekkaasti. Poliitikot luottavat ainakin ensi vaiheessa siihen, että hakijat hurmaantuvat ihan itsekseen merikaupungin erinomaisuudesta.

Ehdokkaiden houkutteluvaihe tullee myöhemmin, kun huomataan, että kotkalaisille rakas kotikaupunki näyttäytyy ulkopuolisille lähinnä mahdottomana tehtävänä. Käy kuten omaa kotia myytäessä: tunteet sokaisevat.

Yhden virkamiehen keinot ovat rajalliset.

Kun Kotka edellisen kerran valitsi johtajaansa, liikkeelle laitettiin etsintäpartio kaivamaan esiin ehdokkaita. Joukko virkaan suostuvaisia löytyikin kuten Lindelöf, joka oli jo käynyt aikaisemmin mittauttamassa markkina-arvonsa Vaasassa jääden kaupunginjohtajakilvassa täpärästi kakkoseksi.

Sekä nykyiset poliitikot että kaupunkilaiset korostavat tulevan kaupunginjohtajan talousosaamisen tärkeyttä. Talousosaaminen oli valitsijoiden huulilla myös vuonna 2001. Lindelöf valittiin Kotkaan nimenomaan siksi, että hänet tiedettiin Loviisan talousasioiden hyvänä hoitajana.

Lindelöfin ottaessa ohjat Loviisassa kaupungin talous oli huonossa jamassa veroprosentin hipoessa maan huippua. Lindelöfin kaudella veroprosentti putosi ja talous tasapainottui. Vastakkaiset esimerkit Loviisasta ja Kotkasta osoittavat, että yhden virkamiehen keinot ovat rajalliset.

Kotkalaisten kannattaisi olla aktiivisia hyväksi tiedettyjen kunnallishallinnon osaajien löytämiseksi. Joku porukka onkin tiettävästi lähestynyt Puumalan nuorta kunnanjohtajaa Matias Hildéniä (kesk.), joka erikoiseksi kääntyneessä Imatran kaupunginjohtajakisassa päätyi demarien ehdokkaaksi keskustalaisten äänestäessä kokoomuslaista. Pyörällä kunnan raitteja sotkeva, paikallisessa kuppilassa tietokilpailuja vetävä ja karaokea harrastava Hildén voisi olla kotkalaisten mielestä kunnon kundi.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.