Kolumni: Mokaaminen tekee hyvää – jos pelkää virheitä, ei opi uutta

Kimmo Seppälä

Heidi Ekdahl
Heidi Ekdahl

Tutustuin muutama vuosi sitten ihmiseen, joka kertoi aina kärsineensä koulunkäynnistä. Yläasteella mikään ei sujunut. Keskittyminen oli vaikeaa ja opettajien kanssa hankaluuksia. Oppimistulokset olivat kehnoja. Siihen aikaan ei puhuttu tarkkaavaisuushäiriöstä, vaan levoton nuori leimattiin häiriköksi. Kun hän ei malttanut pysyä paikoillaan, monenlaisia virheitä tuli tehtyä.

Sitten hän keksi yrittäjyyden.

Yrittäjyys on siitä epäkiitollista hommaa, että joutuu laittamaan itsensä täysillä likoon, eikä sekään välttämättä riitä. Riski on, että menee puoliso, koti ja terveys. Mutta jos on tottunut olemaan piittaamatta toisten arvostelusta, saattaa lopulta onnistua.

On harmillista, että yrittäjyydellä on hieman politisoitunut maine. Että se olisi sellaisten sliipattujen ja rahanahneiden ihmisten hommaa. Sehän on ihan puppua. Yrittäjyys kysyy tinkimätöntä asennetta, motivaatiota ja rohkeutta ratkoa ongelmia. Siinä ei kauppatieteiden maisterin papereita tarvita, vaan kykyä kääriä hihat.

Yrittäjähenkistä ajattelua tarvitaan meillä Kotkan-Haminan seudulla. Viime viikolla kuulin kiehtovia menestystarinoita, joiden taustalla oli useita surkeita epäonnistumisia. Kun ideat lopulta lähtivät liitoon, piti uskaltaa luottaa omaan visioon ja yhteistyöhön.

Seutukunnan elinvoimaisuuden näkökulmasta yrittämistä ja syrjäytymisen ehkäisemistä ei ole mielekästä asettaa vastakkain. Miten kävi tarinan nuorelle, joka ei pysynyt yläasteella pulpetissa? Hän loi yrityksen, joka työllisti muutamassa vuodessa yli 100 työntekijää. Entinen hankala nuori on nyt arvostetun yhtiön toimitusjohtajana maailmalla. Mitä hän opetti menestymisestä? Jos pelkää virheiden tekemistä, ei koskaan ylitä omia rajojaan, kyseenalaista omia toimintamallejaan ja opi uutta.

Epäonnistumista ei kannata pelätä, päinvastoin. Mokaaminen tekee oikein hyvää.