Kolumni: Museon tarkoitus on jotain ihan muuta kuin tuottaa omistajille voittoa

Kimmo Seppälä

Kolumni: Museon tarkoitus on jotain ihan muuta kuin tuottaa omistajille voittoa

Amos Rexin avausnäyttely jäi näkemättä. Päivänä, jolloin ajattelin mennä sinne, museo olikin kiinni. Amos Rex nimittäin poikkeaa museoiden aukiolonormista: siellä ovia ei kannata kolistella tiistaisin.

Monet muut kyllä näkivät. Kävijöitä oli noin 268 000. Jonoja oli uutisiksi asti.

Huikeasta suosiosta huolimatta museon taloudellinen tulos jäi noin kaksi miljoonaa euroa miinukselle. Silti museonjohtaja Kai Kartio kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että tulokseen ollaan oikein tyytyväisiä.

Ainoa, mitä hämmästelen, on Kartion haastattelulausuman jatko: museotoiminnan ei ole tarkoitus tuottaa omistajilleen voittoa.

Hämmästelen, että sen ääneen sanominen on tarpeen.

Tai ehkä sanominen sittenkin on tähdellistä. Aina joku nimittäin ihmettelee sitä, miksei tämä tai tuo pyöri liiketaloudellisin perustein ja milloin vaikkapa Merikeskus Vellamo tuottaa siihen sijoitetut rahat korkoineen.

Miksi tiehen pitää pistää rahaa? Miksi sairaalaan? Miksi kouluun?

Tietenkin siksi, että niitä pidetään tarpeellisina palveluina. Eivät nekään toimi bisnespohjalta. Sen laskeminen, mikä on tien, sairaalan, koulun tai vaikka museon tuottama välillinen rahahyöty, on monimutkaisempi toimitus.

Amos Rex on yksityinen museo. Kun siellä sanotaan, että taidemuseon ydintarkoitus on tuoda iloa ja virkistystä kävijöille, sanominen todistaa kulttuurin merkityksen ymmärtämisestä. No, Amoksen perintöä ei olisi koskaan ollutkaan jaettavaksi tällaiseen, jos mesenaatiksi ryhtynyt liikemies ei olisi liputtanut sivistyksen ja sen jakamisen puolesta.

Onnistumista voi mitata myös kiinnostuksella. Suomalaisten museoiden kävijämäärät ovat olleet kasvussa. Vellamossa oli viime vuonna yli 69 000 näyttelyvierasta. Se on paljon enemmän kuin muutaman vuoden takaiset 50 000:n lukemat, joita niitäkin pidettiin suurina. Kokonaiskävijämäärä kaikkine tapahtumaosallistujineen oli yli 118 000.