Kolumni: Possoa ja politiikkaa

Kimmo Seppälä, b64d2b42-caa3-4244-a167-5b43a35eefa9

Heidi Ekdahl uusi verkkokolumni
Heidi Ekdahl uusi verkkokolumni

Konkreettinen puhe ja faktat pöytään.

Tulevan vuoden aikana ei voi laittaa hanttiin ja sanoa, ettei politiikka kiinnosta. On tulossa sellainen kavalkadi vaaleja, että hyvä jos äänestäjä pysyy edes vauhdissa mukana. Moniko mahtaa tietää, milloin on eduskunta-, euro- ja kenties maakuntavaalit. Silti vaalikampanjat ovat jo käynnistyneet, siitä todisteena kansanedustajien visiitit jo nyt torikahveilla.

Tänä vuonna on syytä laittaa ehdokkaat tiukille pullan tai posson äärellä. Nyt on hetki kysyä, mitä kukin on todella saanut aikaan. Politiikka voi ratkaista hyvän arjen. Korjataanko sisäilmaongelmista kärsivä koulu, paljon on maksettava veroja tai miten tarttua ilmastonmuutokseen – jokaiselle löytyy itselle tärkeitä kysymyksiä.

Poliitikot osaavat saada arkiset asiat kuulostamaan kimuranteilta ilman puhetta sote-uudistuksestakin. Aion varoa äänestämästä henkilöä, joka katoaa retoristen käänteiden taakse. Konkreettinen puhe ja faktat pöytään. Ehdokkaiden on osattava viestiä myös sosiaalisessa mediassa, sieltä monet äänestäjät parhaiten tavoittaa.

Lähtötilanne tulevaan vuoteen on kiinnostava. Ylen tuoreen gallupin mukaan SDP on kirinyt suurimmaksi puolueeksi, mikä on tainnut tulla puoluejohdollekin hienoisena yllätyksenä. Hallituspuolueista keskusta on hieman kärsinyt sote-uudistuksen syövereissä, kokoomusta sen sijaan on siivittänyt hyvät taloussuhdanteet. Isot puolueet saavat pelata korttinsa taiten.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat samassa veneessä vihreiden kanssa: tulevissa vaaleissa menestys ja uskottavuus eivät tule ilman kovaa työtä. Faktat on hallittava ja imagon oltava kunnossa. Yllätyksille on aina tilaa.

Itselle täydellistä puoluetta ei välttämättä löydy. Taitava äänestäjä voi myös äänestää eri puoluetta eduskunta- tai eurovaaleissa. Tärkeintä on, että lopulta antaa äänensä. Nyt on aika valmistautua.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.