Kolumni: Kestosuosikkejani ovat muratti ja viirivehka – Ne viihtyvät varjossa, kuten minäkin

Kolumni: Kestosuosikkejani ovat muratti ja viirivehka – Ne viihtyvät varjossa, kuten minäkin

Tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa kansallista huonekasviviikkoa. Tästä innostuneena aloin pohtia minun ja huonekasvieni yhteistä taivalta. Jos tämä kuulostaa äärimmäisen pitkästyttävältä aiheelta, niin se sallittakoon. Vanhan sananlaskun mukaan tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää.

Kaikkien aikojen suosikkilajini on Hedera helix, tuttavallisemmin muratti. Hyvin monta murattia olen onnistunut vuosien varrella siirtämään ajasta ikuisuuteen, sillä en ole mikään kaikista kätevin viherpeukalo. Nykyinen murattini kuitenkin on säilynyt kukoistavana jo vuoden verran. Olen ylpeä saavutuksestani.

Viherkasvieni joukossa on vakiinnuttanut asemansa myös Spathiphyllum eli viirivehka. Muratissa ja viirivehkassa on yhteisenä tekijänä se, että kummatkin viihtyvät varjossa. Ymmärrän tämän mieltymyksen varsin hyvin. Minäkin olen mieluummin varjossa kuin polttavassa auringonpaahteessa.

Kasveista on niin hyötyä kuin huviakin. Viirivehka ja muratti puhdistavat tutkimusten mukaan kodin huoneilmaa. Huonekasvien vehreys on myös ilo silmälle.

Minäkin olen mieluummin varjossa kuin polttavassa auringonpaahteessa.

Tänä vuonna laajensin kasvikokeilujani myös auringonpaisteesta nauttiviin lajeihin. Kasvatin nimittäin tomaatteja ja samettiruusuja siemenestä asti. Oli yllättävän palkitsevaa seurata kasvien ilmestymistä mullasta ja niiden hidasta kasvua.

Moni mullasta noussut vihertävä itu näytti ensin lupaavalta, mutta säntillisestä kastelusta ja sopivasta lämpötilasta huolimatta sittemmin kellahti kumoon. Jatkoon päässeille taimille hankin muutamia altakasteluruukkuja ja pääsin aika hyviin tuloksiin. Kaksi tomaatintainta ja kolme samettiruusua selvisi jopa täysikasvuisiksi kasveiksi asti.

Kun sadonkorjuun aika äskettäin koitti, itse kasvatetut pienet tomaatit olivat suussasulava makuelämys. Samettiruusut tuovat edelleen silmäniloa syvän oranssinpunaisilla kukillaan. Eipä ollut mikään turha projekti.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.