Kolumni: Outoja ominaisuuksia

Jos puhelimen bluetooth ottaa yhteyden sen värkin bluetoothiin, niin miten ne ikivanhat kajarit tajuu soittaa jotain?

Edellinen teksti on ote neljän naisen WhatsApp-viestiketjusta, jossa pohdittiin FM-lähettimen toimintaa. Ja sehän on vempain, jonka avulla musiikin voi välittää kännykästä autostereoihin.

Patterit kestivät kauemmin kuin nykylaitteiden akut.

Ymmärtääkseni.

Keskustelu osoitti, miten pihalla 30—40-vuotiaatkin voivat olla nykytekniikasta.

En elä lankapuhelinajassa. Katson älypuhelimellani tallennuksia Elisa Viihteestä ja jaan kännykästäni ohjelmia Chromecastin avulla tv-ruutuun. Silti tunnen roikkuvani puoliksi ulkona uuden teknologian kärryistä.

On tyhmä olo.

Etsin viime syksynä uutta autoa. Silmäilin ennakkoon ominaisuuksia, joita ajoneuvoihin saa tänä päivänä. Jotkut autot tunnistavat jalankulkijan ja jarruttavat automaattisesti. On kaistavahtia, peräänajonestoa ja risteävän liikenteen varoitustusjärjestelmää.

Autoilu alkoi tuntua yhtäkkiä ihmeen helpolta. Ajatuksessa on vaaransa: kaiken maailman apuvälineiden keskellä saattaa unohtua, että skarppi kuski on edelleen paras turva.

Ostin lopulta auton, jossa ei ole edes peruutustutkaa eikä vakionopeudensäädintä.

En vastusta uutta tekniikkaa. Älypuhelin sovelluksineen on muuttanut arkeani paremmaksi. Pankkiasioiden hoitaminen ja yhteydenpito muihin on helpompaa. Viihde tulee vaivattomasti lähelle musiikista tv-ohjelmiin.

112 Suomi -sovellus saattaa jopa pelastaa hengen, koska hädässä olevan soittajan sijainti saadaan paikannettua heti.

Menneessä ajassa oli silti puolensa. Ennen ei tarvinnut murehtia, pätkiikö bluetooth-yhteys mökillä. Jos c-kasetin nauha juuttui soittimeen, se rullattiin lyijykynällä takaisin. Patteritkin kestivät kauemmin kuin nykylaitteiden akut.

Entä hajosiko kenenkään lankapuhelin ikinä?

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.