Kolumni: Ehdokkaat piilossa — Mahdollista äänestäjää saattaa kiinnostaa muukin kuin nimi ja puolue

Kolumni: Ehdokkaat piilossa — Mahdollista äänestäjää saattaa kiinnostaa muukin kuin nimi ja puolue

Eduskuntaan pyrkii Kaakkois-Suomen vaalipiiristä 181 ehdokasta, yli 30 enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Valinnanvaraa on kuudestatoista puolueesta ja yhdeltä valitsijamiesten yhteislistalta.

Omaa ehdokasta etsivä voi aloittaa Kaakon Viestinnän vaalikoneesta, johon on vastannut yli 120 henkilöä. Tulevissa vaaleissa yhä merkittävämmäksi arvioidaan nousevan sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu ja ehdokkaiden näkyminen.

Tärkeintä ehdokkaalle on saada julki oma näkemyksensä asioista ja kertoa, miten haluaisi niitä muuttaa. Ehdokkaana aiemmin olevilla on kokemusta mielipiteidensä esittämisestä sekä itsensä markkinoinnista.

Kokeneempien neuvoja tai vinkkejä puoluetoimistoilta voisi hyödyntää nykyistä enemmän. Jos ehdokkaasta saa googlettamalla tietoonsa vain puolueen tai yhdistyksen, se ei ehkä ihan riitä äänestyspäätöksen tekemiseen.

Puolueiden ja niiden piirien tai alueiden nettisivuista osassa ehdokastiedot on koottu yhteen, osalta ei löydy minkäänlaista listausta. Jos ehdokkaasta kerrotaan vain nimi ja puolue, herää väistämättä kysymys, miksi henkilö on ehdokkaana?

Ehdokkaallakin on oikeus yksityisyyteen. Joku kertoo netissä avoimesti perheestään ja työstään eikä siinä mitään. Välttämätöntä tämä ei ole eivätkä kaikki äänestäjätkään oleta pääsevänsä katsomaan ehdokkaiden olohuoneisiin.

Ikä, ammatti, koulutus ja kotikunta ovat niin perustietoja, että niitä sopii jo olettaa saavansa tietoon. Ja kuten muinaisissa kirjeenvaihtoilmoituksissa: kuva olisi kiva yllätys! Mielipiteet, arvot ja asenteet ovat niitä, joiden mukaan äänestyspäätös useimmin tehdään. Jos niitäkään ei halua ilmaista, edes jokin yhteystieto ehdokkaalle olisi hyvä kertoa. Jossakin saattaa olla äänestäjä, jolla olisi vielä laajempikin tiedonjano. Vielä ehtii: 36 yötä vaaleihin.