Kolumni: Nationalismin nousu useissa eri maissa koettelee Euroopan nykyistä järjestystä

Kimmo Seppälä, c12fd586-6aa1-45fa-b52a-21a44d434a0a

Kolumni: Nationalismin nousu useissa eri maissa koettelee Euroopan nykyistä järjestystä

Viikko sitten kymmenien maiden johtajat kokoontuivat viettämään ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlaa. Rauhantahtoa vannottiin, mutta kuinkahan käy. Kun maailmansota 11.11.1918 loppui, niin luvattiin, että ”ei koskaan enää!”. Vain parikymmentä vuotta myöhemmin alkoi toinen ja edeltäjäänsä vielä tuhoisampi sota.

Ensimmäinen maailmasotakin sai aikaan paljon pahaa. Siinä ikään kuin yhdistyivät vanhanaikainen sodankäyntitapa ja modernit aseet synkällä tavalla. Miesten piittaamaton uhraaminen ja kaasuaseet saivat yhdessä aikaan suurta kärsimystä. Ei ihme, että ajateltiin, ettei koskaan enää.

Kimmo Seppälä, 5c7c0e5f-c1f8-4e4b-a7f7-aeffdda1f478

20294776.jpg

Nyt EU jo natisee liitoksissaan.

Silläkin pilvellä oli hopeinen reuna. Sodan seurauksena vanha järjestelmä tuhottiin ja monet kansakunnat saivat vapautensa. Kruunupäät saivat pötkiä tiehensä ja uudet aatteet nousivat esiin. Olisiko Suomikaan itsenäistynyt ilman maailmansotaa ja Venäjän keisarin siinä kokemia tappioita? Kyllä varmaankin, mutta ei ehkä vielä vuonna 1917.

Uudet aatteet eivät olleetkaan kaikki ihan hyviä ja ajauduttiin toiseen maailmansotaan, jonka voi nähdä myös yrityksenä palauttaa ”vanha maailma”. Osittain niin kävikin, kun osa maista menetti itsenäisyytensä kokonaan ja osa joutui rautaesiripun taakse muodollisesti sen säilyttäen.

Mutta ei ollut ikuinen toisen maailmansodankaan luoma järjestys. Senkin tuhosi sota, joka onneksi ei ollut kuuma vaan kylmä. Pääosin ilman aseita, taloudellisella menestyksellä, teknologisella ylivoimalla käydyn ”sodan” seurauksena Berliinin muuri kaatui, Neuvostoliitto hävisi ja alkoi taas uusi kansallisvaltioiden kausi Euroopassa. Sekään vaihe ei kauaa kestänyt, kun monet itäisen Keski-Euroopan maat liittyivät joukolla EU:hun ja Natoon.

Nyt EU natisee jo liitoksissaan ja nationalismi nostaa taas päätään useissa maissa. Nyt on hyvä aika muistella ensimmäisen maailmansodan jälkeen annettua lupausta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.