Kolumni: Älytön sekoilu Zsarin mainostornista — Pirkanmaan ELY-keskus on nähtävästi tehnyt asiasta arvovaltakysymyksen

Kolumni: Älytön sekoilu Zsarin mainostornista — Pirkanmaan ELY-keskus on nähtävästi tehnyt asiasta arvovaltakysymyksen

Suomi on monien sääntöjen ja määräysten maa. Noita sääntöjä ja määräyksiä valvovat eri viranomaiset. Yksi näistä viranomaisista on Pirkanmaan ELY-keskus. Nyt varmaan osa lukijoista ihmettelee, miksi nostan Kymenlaaksossa esiin Tampereella sijaitsevan Pirkanmaan ELY-keskuksen. Syy siihen on, että kyseinen keskus vastaa valtakunnallisesti muun muassa tienvarsimainonta-asioista.

Tässä ominaisuudessa kyseinen ELY-keskus on valittanut Zsar Oy:lle myönnetystä luvasta sijoittaa mainostorni eli hienosti sanottuna mainospyloni moottoritien läheisyyteen Vaalimaalla. Ensin ELY-keskus vastusti Virolahden kunnalle antamassaan lausunnossa tornia ja kun tornille annettiin siitä huolimatta lupa, lähti ELY-keskuksesta valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Voin sanoa, että kyllä korvat punoittavat Pirkanmaan ELY-keskuksen väen puolesta.

Voin sanoa, että kyllä korvat punoittavat Pirkanmaan ELY-keskuksen väen puolesta, kun valituksen perusteluja lukee. Niiden mukaan kyseinen mainostorni lisää kuljettajalle kohdistuvaa havaintoärsykkeiden määrää ja siten heikentää liikennesuoritukseen keskittymistä, joka puolestaan vaarantaa liikenneturvallisuutta. Voi hyvät hysykkät!

Zsar on luvan mukaisesti pystyttänyt kyseisen tornin ja ei se ainakaan minun keskittymistäni ole ohi ajaessani yhtään häirinnyt. Metsässä kaukana moottoritiestä kohoaa aika vaatimaton torni, joka ei kyllä vie huomiota moottoritiestä tai sen liikenneopasteista, kuten ELY-väittää.

Jos ELY-keskuksen asiaa hoitava virkamies tulisi Vaalimaalle katsomaan mainostornia ja vielä senkin jälkeen väittäisi tornista olevan vaaraa liikenteelle, kannattaisi käydä Specs... siis optikolla.

Asiasta on nähtävästi tullut arvovaltakysymys, kun pikkukylän rakennuslautakunta uskalsi käyttää sille kuuluvaa valtaa ja päättää vastoi ELY-keskuksen kantaa.

Käväisin kyseisen ELY-keskuksen sivuilla. Epäuskottavaa tekstiä löytyy sieltäkin: ”Pirkanmaan ELY-keskus on asiakas- ja kansalaislähtöinen, osaava ja luotettava alueellinen kehittäjä- ja palveluorganisaatio. Vastuullisena viranomaisena ELY-keskus tuntee toimintaympäristönsä haasteet ja mahdollisuudet. ”

No, ehkä Tampereella nääs...

Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.