Kolumni: Kiittäminen ei ole kiusallista — Kohteliaat sanat kannattavat aina

Pitäisiköhän ihan kiittää? Tai jos nyt ei kuitenkaan. Ehkä kiittäminen olisi kiusallista kiitoksen saajasta ja varmaan vielä vaikeampaa kiitoksen antajan kannalta. Kohteliaat sanat menisivät ihan hukkaan. Näitä moni miettii ja päätyy siihen, ettei tee mitään.

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan ei kannata jäädä epäröimään. Aina kannattaa kiittää.

Tutkijat Amit Kumar Teksasin yliopistosta ja Nicholas Epley Chicagon yliopistosta selvittivät, miltä positiivinen palaute tuntuu palautteen antajan ja saajan näkökulmasta. Tutkimuksen osallistujat kirjoittivat kiitoskirjeen toiselle ihmiselle.

Tutkimuksen mukaan moni arvioi, että kiitollisuuden ilmaisemisesta aiheutuva positiivinen vaikutus on pienempi kuin se oikeasti onkaan. Samalla moni myös oletti, että positiivisen palautteen vastaanottajasta tuntuu kiusalliselta saada vuolaita kehuja. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että vastaanottajat eivät olleet niinkään kiusaantuneita, vaan pikemminkin positiivisesti yllättyneitä. Samalla myös palautteen antajalle tuli hyvä olo.

Kotkan Citymarketissa kassalla työskentelevä Emmi Kirvesniemi perusti viime syksynä Facebookiin Positiivisen palautteen vallankumous — Kotka -ryhmän. Tällä viikolla siellä on kiitelty esimerkiksi Pasaatin vartijaa ripeästä toiminnasta, Karhulan veripalvelun väkeä huolehtivaisuudesta ja Kotkan kirjaston asiakaspalvelijoita siitä, että he antoivat tulostaa maksutta kissan katoamisilmoituksia. Facebookin kautta voi hetkessä näppäillä palautteensa ja samalla ryhmän lähes 7 500 jäsentä näkevät nämä kehut.

Kiitollisuuden ilmaiseminen on yksinkertainen tapa sosiaalisten suhteiden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Miksei siis voisi kiittää useammin, vaikka pienistäkin asioista? Ei siitä haittaakaan ole. Kiitos, kun luit.

Luetuimmat