Kimmo Tiilikaisen kolumni: Sotea ei voi jättää tekemättä

Kimmo Tiilikaisen kolumni: Sotea ei voi jättää tekemättä

Suomalaiset ovat turhautumiseen asti odottaneet sote-uudistuksen valmistumista. Koko uudistuksen idea on taata yhdenvertaiset julkisesti järjestetyt sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kun vastuu on yhden järjestäjän käsissä, loppuu ihmisten pompottelu. Hoitoketjut tulevat ehjiksi. Palveluita tuottavat niin yksityiset yritykset kuin julkiset toimijat, kuten nykyisinkin.

Suomen moniin muihin alueisiin verrattuna Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa valmistelut ovat edenneet pitkälle.

Samassa yhteydessä toteutettava maakuntauudistus kokoaa soten lisäksi myös paljon muita asioita maakuntien vastuulle. Kaiken kaikkiaan Suomesta puretaan nelisen sataa erilaista palvelujen järjestämisestä vastaavaa konklaavia hallintoelimineen. Nämä tehtävät kootaan 18 maakunnan vastuulle. Kyseessä on Suomen historian mittavin hallinnon selkeytyksen urakka.

Asiakkaiden valinnanvapaus terveyspalveluissa on lähtökohdiltaan hyvä asia. Perustuslain kannalta pitää olla tarkkana, missä laajuudessa se voidaan toteuttaa ja millä aikataululla.Juuri valinnanvapauden ongelmiin uudistus törmäsi viime kesänä. Maakuntauudistuksen osuus olisi ollut vietävissä päätökseen jo silloin.

Valinnanvapauden ongelmia on yritetty ratkoa. Viimeisin esitys on parhaillaan lausunnoilla. Kun lausunnot on saatu, on katsottava, onko vielä tarvetta korjauksiin. Jos on, ne on tehtävä viipymättä. Tekemättä ei voi jättää. Uudistus on vietävä loppuun.

Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa maakuntien päättäjät ovat valmistautuneet huolella tulevaan maakuntauudistukseen. Suomen moniin muihin alueisiin verrattuna valmistelut ovat edenneet pitkälle. Olemme ottamassa hyvän harppauksen maakunnalliseen demokraattiseen itsehallintoon.

Uudistusta on viemässä käytäntöön tuhannet ihmiset eri puolilla maata. Se ei voi pysähtyä kinaan, missä joku tietty leikkaus saadaan tehdä.

Hallitus on saanut talouden ja työllisyyden vahvaan nousuun. On aika siirtyä saneerauksesta yhteiskunnan kehittämiseen laajalla rintamalla. Sote- ja maakuntauudistus on tässä tärkeä askel.

Kimmo Tiilikainen
kimmo.tiilikainen@ym.fi
Kirjoittaja on asunto-, energia- ja ympäristöministeri (kesk.).

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat