Kolumni: Talvimeripäivien ideaa kannattaa jalostaa Kotkassa — Pieni vihje: metrilakun ja sisävesien saaliskalan muikun voi jättää vähemmälle

Kolumni: Talvimeripäivien ideaa kannattaa jalostaa Kotkassa — Pieni vihje: metrilakun ja sisävesien saaliskalan muikun voi jättää vähemmälle

Kotkan uusi kulttuurijohtaja Tomi Purovaara avasi kaupungin kehittämisen pelin heti kättelyssä. Itse asiassa hän teki julkisen ehdotuksen jo vähän ennen kuin astui virkaansa.

Purovaaran mielestä Kotkassa voitaisiin järjestää myös talvimeripäivät.

Nykyisin Kotka on ankeimpina talvi-iltoina kuin aavekaupunki, ei ristin sielua missään.

Nopeimmat ”ei kannata” -älähdykset on jo älähdetty. No tietenkin. Mikä nyt kannattaisi!

En tiedä, mitä Purovaara täsmälleen on kypsytellyt. Todennäköisesti kattilassa ei ole porisemassa vielä mitään, vaan ainekset ovat vasta ostoslistalla. Ruokalajin lopullinen laatu ja sisältö voivat muuttua.

Mutta ilman muuta kokkaaminen kannattaa.

Kotka tarvitsee uusia tapahtumia. Kotka tarvitsee talvitapahtumia. Kaupunkilaiset tarvitsevat niitä, jotta myös tammi- tai helmi- tai maaliskuussa olisi syitä olla käpertymättä yksin kotiin nököttämään. Vetovoimainen tapahtuma piristäisi kaupunkia henkisesti ja taloudellisesti houkuttelemalle tänne muitakin.

Nykyisin Kotka on ankeimpina talvi-iltoina kuin aavekaupunki, ei ristin sielua missään.

Kritiikkipäiviä koetettiin elvyttää pari kertaa. Takavuosien historiaan verrattuna toteutus jäi pienimuotoiseksi, varmasti ennen muuta käytössä olleiden resurssien niukkuuden takia. Ennen kuin kukaan huutaa, että keskustelutilaisuuksilla ei pelasteta vetovoimaa, kuiskaan hiljaa, että Kritiikkipäiviä ei ole syytä unohtaa. Talvimeripäivien sateenvarjon alle — vai pitäisikö sanoa, että lumisuojan alle? — mahtuu monenlaista.

Minä en epäile yhtään, ettei myös kylmimmän vuodenajan eksotiikasta eli pimeydestä, lumesta ja jäästä olisi lohkottavissa aineksia.

Kulttuurijohtajan ehdotukseen kannattaa tarttua ja ideaa jalostaa. Sitä ei pidä haudata ”sitten joskus” -unholaan. Kotka voi olla muutakin kuin vain ikuisien mahdollisuuksien kaupunki. Se voi olla myös toteutuvien haaveiden paikka.

Pieni vihje porinakattilaan pantavien valitsijoille: metrilakun ja sisävesien saaliskalan muikun voi jättää vähemmälle.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.