Kolumni: Sinnikkyys ei aina kannata

Kimmo Seppälä

Heidi Ekdahl
Heidi Ekdahl

Suomalaiset kerskailevat mielellään sisukkuudellaan. Sisulla on raivattu suot ja pellot, selvitty sodista ja rakennettu hyvinvointia taloudellisten taantumien jälkeen. Sisu on meillä verissä, osa kansallista perintöä.

Kilpaurheilijat tietävät mitä sisulla saa aikaan. Sen avulla mennään läpi sen harmaan kiven ja yritetään vielä kerran — silloinkin, kun muut eivät enää usko menestykseen. Voittohan ei ole aina ratkaisevaa, vaan se, ettei missään vaiheessa luovuta.

Kun saatavilla on uutta tietoa, on suoraselkäistä pystyä ajattelemaan toisin.

Tapasin hiljan taloustieteen professorin Oxfordin yliopistosta. Kokenut luennoitsija hämmästeli suomalaisten taipumusta takertua siihen, mistä kerran on päätetty. Hän uskoi, että uljas sinnikkyytemme upotti taannoin myös Nokian. Omaan visioon ei saisi takertua niin kovaa, että sulkee korvansa ympäröivältä kehitykseltä tai soraääniltä. Kurssia on uskallettava joskus muuttaa. Mikä tärkeintä: uponneita kustannuksia ei koskaan lasketa.

Taloustieteen yksinkertainen periaate sopii hyvin myös muille elämänalueille. Usein ajatellaan, että kun näin paljon on satsattu aikaa ja rahaa, niin viedään hanke maaliin asti. Jos rahaa on palanut ja vikaan mennään, pitäisi ymmärtää laittaa jarrut pohjaan. Sama pätee kylpyhuoneen kaakelointiin, ihmissuhteisiin tai liiketoimintaan. Aina ei vanha visio viilaamalla parane. Joskus pitää osata luovuttaa, aloittaa alusta tai tehdä aivan toisin.

Sinnikkyys on hieno ominaisuus. Ilman sinnikkyyttä, kunnianhimoa ja halua kehittyä ei synny uutta. Kyky kuunnella toisia on paljon vaikeampaa. Omien periaatteiden kyseenalaistaminen ei tarkoita takinkääntämistä. Kun saatavilla on uutta tietoa, on suoraselkäistä pystyä ajattelemaan toisin.

Eläköön sisu! Eläköön myös rohkeus muuttaa kurssia. Aina ei ole hyvä takertua alkuperäisiin tavoitteisiin ja taistella loppuun saakka. Hyveestä ei kannata tehdä taakkaa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.