Päätoimittajalta: Jäitä hattuun somessa

Kimmo Seppälä

Heidi Ekdahl
Heidi Ekdahl

Koulukiusaaminen on vakava asia. Kiusaamista ei saa hyväksyä ja siihen on puututtava välittömästi. Kouluissa on kiusaamiseen puuttumiseen tarkat ohjeet. Aina oppilaiden erimielisyydet eivät koulussa selviä. Silloin laajempi keskustelu voi auttaa asioiden selvittämistä. Ennen kuin kiusaamista on selvitelty koulussa, median tulee lähteä varsin harkiten uutisoimaan aiheesta. Nyt julkisuudessa on tehty johtopäätöksiä ennen kuin kaikkia asianosaisia on kuultu.

Iso julkisuuskohu on raskasta monelle poliitikolle tai pitkän linjan viihdejulkkikselle. Herkässä iässä oleville nuorille kansallisen mediakohun keskelle joutuminen on äärimmäisen vaikea paikka. Kun nuorista uutisoidaan, mediassa tulee käyttää erityistä harkintaa. Kymen Sanomissa emme julkaise tällaisissa tilanteissa kaikkea saamaamme tietoa, koska suojelemme eri osapuolten yksityisyyttä. Työtämme ohjaa rikos- ja sananvapauslaki sekä ammattieettinen harkinta.

Sosiaalisessa mediassa sen sijaan moni tuo julki näkemyksensä ilman tarkempaa harkintaa. Jäitä hattuun, aikuiset. Nyt epäilty pahoinpitely on vasta poliisin tutkinnassa. Aikuisten sosiaalisessa mediassa synnyttämä rummutus on aiheuttanut sen, että kohun keskelle joutuneessa koulussa on jouduttu antamaan kriisiapua. Selvitystyön sijaan huomiota on mennyt julkisuuskohusta selviämiseen. Yksittäisen kiusaamisepäilyn nouseminen valtakunnalliseen julkisuusmyllyyn tai ryöpytykseen somessa ennen asioiden perusteellista selvittämistä on harvoin kiusatun tai nuorten etu.