Kolumni: Tähtitaivas tarjoaa elämyksiä ilmaiseksi – talvinen yöretki onnistuu parhaiten, jos muistaa ottaa mukaan joustavan mielen ja sen teltan

Kolumni: Tähtitaivas tarjoaa elämyksiä ilmaiseksi – talvinen yöretki onnistuu parhaiten, jos muistaa ottaa mukaan joustavan mielen ja sen teltan

Tarkoitus oli kirjoittaa kolumni nuorista. Nuorethan ovat älyttömän taitavia ja fiksuja nykyään. Mutta sitten päätin mennä avantouinnille mereen ja aloittaa samalla retkeilykauden.

Minulla ei ollut talvimakuupussia, mutta päätin, ettei se olisi ongelma. Olinhan aamulla pulahtanut jäiseen mereen Hirssaaressa. Sen jälkeen pieni pakkanen ei voisi tuntua missään. Laittaisin päällekkäin yhden lapsen makuupussin ja oman makuupussini. Mukaan tuli tietysti pakattua kaikki tärkeät tykötarpeet, joita yöllisellä metsäretkellä tarvitaan. Koska kyseessä oli vuoden ensimmäinen reissu, intoa oli rutkasti. Muistilistaa ei tarvinnut kirjoittaa.

Kuten kaikki tiedämme, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ensin huomasin hammasharjan unohtuneen. Asian voisi korjata. Tärkeintä oli, että retkikeitin, eväät ja otsalamppu olivat mukana. Oli myös tulitikut, makuualusta ja useammat villasukat.

Jos metsäretkelle lähtee, niin mitä tärkeää voisi vielä unohtaa? Tietysti teltan.

Olen aina miettinyt minkälaiset ihmiset oikein unohtelevat tärkeitä asioita. Ilmeisesti innokkaat ihmiset ja sellaiset, joilla on ollut tiivis työviikko.

Retkelle voi siis lähteä ja siellä hyvin selvitä, vaikka kaikki ei sujuisikaan aivan odotetulla tavalla. Tärkeintä on joustava mieli. Onneksi teltan ehti vielä hyvin hakea.

Telttapaikka löytyi otsalampun valossa, nuotio loimusi ja ritisi pimeässä illassa, tähtitaivas oli kirkas. Järven jää alkoi kumahdella kiristyvässä pakkasessa ja toi maagisen tunnelman iltaan. Kaikki elämykset olivat ilmaisia.

Elämme niin hektistä aikaa, että on tärkeää pysähtyä välillä. Luonnossa liikkuessa aika hidastuu väistämättä. Meren äärellä tai metsässä kukaan ei vaadi, arvostele tai aseta odotuksia. Vielä ehtii talvisillekin retkille – vaikka yhdessä tutun, mukavan nuoren kanssa. Heistä lupaan kirjoittaa seuraavalla kerralla.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.