Kolumni: Maakravun muistelmat

En ole oikeastaan koskaan pitänyt merestä. Se on liian kylmä, iso ja arvaamaton. Järvet ovat olleet enemmän minun juttuni, olenhan kasvanut Järvi-Suomen sydämessä Mikkelissä.

Koska meri ei ole napannut, eivät myöskään laivat ole koskaan kiinnostaneet. Ne ovat olleet välttämätön paha, jos ollaan haluttu liikkua paikasta A paikkaan B.

Kun tein juttua ensi kesän Tall Ships Racesista, heräsi yllättävä mielihalu.

Varhaisimmat muistoni laivoista ovat lapsena tehdyiltä Ruotsin-matkoilta. Jo satamasta irtautuessa alkoi vääntää vatsasta ja avomerellä tunnelma oli suorastaan jännittynyt. Yön aikana piti herätä useampaan otteeseen säikkymään omituisia ääniä. Karmea kolina aiheutti paniikin, että laiva on uppoamassa. Kanssamatkustajat rauhoittelivat, että kyse on vain rantautumisesta Maarianhaminaan.

Vatsanväänteet ovat ihan oma lukunsa. Vannoutuneena maakrapuna kärsin erittäin helposti merisairaudesta. Ystäväni vihittiin taannoin purjeveneessä, jolla tehtiin pieni kierros Helsingin edustalla. Kyyti keinutti sen verran, että jouduin siirtymään kannen vihkitilaisuudesta kajuutan puolelle vatsaani pitelemään. Tähänkin sairauteen on kuitenkin löytynyt sittemmin lääke. Pari lasia viiniä, niin kas, enää ei horisontin heiluminen haittaa.

Pelottavin kokemukseni oli eräs katamaraanikyyti Tallinnaan. Vehje vatkasi ja rytkyi siihen tahtiin, etten uskonut yhdenkään sielun pääsevän perille elossa. Kun muutkin matkustajat alkoivat hätääntyä, oli tunnelma melko ikimuistoinen. Satamaan päästiin kuitenkin silläkin kertaa.

Hiljattain olen kuitenkin katsellut paatteja uusin silmin. Kun tein juttua ensi kesän Tall Ships Racesista, heräsi yllättävä mielihalu. Olisipa kivaa päästä kyytiin!

Ehkäpä aloitankin ensi kesänä siedätyshoidon. Ensin vaikkapa turvallisesti satamasta, laivojen tutustumiskierroksella.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.