Kolumni: Media revittelee taas

Kolumni: Media revittelee taas

Luurin toisessa päässä oli kimpaantunut rouva. Uutisesta oli jo aikaa, mutta asia oli jäänyt vaivaamaan. Miksi Haminan kaupunginjohtajan maailmanympärimatkasta oli tehty uutinen maakunnalliseen pääaviisiin? Kyseessähän oli hänen yksityinen lomamatkansa.

Aika ajoin törmää moitteisiin siitä, että media revittelee otsikoita ja kalastelee sillä klikkauksia. Seuraamme toimituksessa tarkoin sitä, mikä lukijoitamme kiinnostaa. Perinteisen uutistyön rinnalla pohdimme juttuaiheita, jotka vetoavat lukijoihimme. Journalisteilla on vahva yhteiskunnallinen vastuu. Emme keräile klikkauksia, vaan tutkimme sitä, millaisten sisältöjen parissa lukijat todella haluavat viihtyä. Millaiset aiheet vetoavat Etelä-Kymenlaaksossa? Paikallisten uutisten lisäksi mielenkiintoiset henkilöhaastattelut ja tietysti — meri.

Samalla kun Haminan lipputankoa viriteltiin oikeaan asentoon, kaupunginjohtaja Muhonen oli jo lomamatkallaan. Kaupunkilaisille on tärkeää tietää, miksi kaupunginjohtaja on pois virkatehtäviensä ääreltä. Aihe kiinnostaa lukijoita, samoin odotukset matkalle. Miksi hän lähti juuri nyt, mahtaako mukaan tarttua hyödyllisiä oppeja?

Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain, jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä tai asianosaisen suostumus. Kunnanjohtajien ja poliitikkojen toimet täyttävät useimmiten nämä ehdot. Heidän yksityisyyden suojansa ei ole samanlainen kuin rivikansalaisten. Esimerkiksi heidän rikosepäilyistään uutisoidaan ja niitä seurataan herkästi. Asiallisesti ja asianmukaisesti, vaikka epäillystä aika jättäisi. Uutistyö vaatii silloin ammattitaitoa.

Toimituksessa käytetään paljon eettistä harkintaa. Päivittäin. Paljon tietoa jää vain toimituksen sisälle, eikä kaikista kuohuttavista tapahtumista laadita otsikoita. Joskus tärkeintä on tietää, mitä ei julkaista. Mutta kaupunginjohtajien maailmanympärimatkat, niistä kerromme jatkossakin.