Kolumni: Kaikkea muuta kuin helppo nakki – Ruuanlaitto kuudelle hengelle edellyttää joskus ainakin kolmea kattilaa

Meillä on monen tunnin suunnittelukokous, meillä kotona. Olin luvannut tehdä ruokaa. Teinkin.

Tiesin jo luvatessani, että minun pitää ottaa huomioon muutama allergioihin ja muihin terveyteen ja eettisiin valintoihin liittyvä ruokavalio.

Syöjiä ei kuitenkaan ollut kovin isoa joukkoa. Niinpä uskoin selviytyväni helpolla, kunhan ratkaisen muutaman perusasian oikein. Ei-kovin-ison joukon koko oli kuusi, ja kuudes oli mieheni, jolle saatoin sanoa, että ottakoon keittiöstä sitä mitä kokousväki on jälkeensä jättänyt.

Yksi osallistuja ei syö punaista lihaa ja toinen ei lihaa ollenkaan. Tämän ratkaisu oli idealtaan helpoin nakki, linjassa kansainvälisten tutkimustulosten kanssa. Hiljakkoin julkaistun laajan tutkimuksen mukaan länsimaissa pitäisi karsia lihan kulutuksesta jopa 90 prosenttia, jos ilmastonmuutosta halutaan hillitä. Siinä hillinnässä yhteinen kasvisateria on aika vähäinen ponnistus, vaikka pöytään istuisi millainen pihvinrakastaja.

Olen ennenkin korvannut herkkukeittoreseptissäni jauhelihan tai broilerisuikaleet nyhtökauralla. Se sopisi nytkin — paitsi että yksi ei pysty syömään kauraa eikä monia muitakaan viljoja.

Tavailin kasvisrajoituksia. Porkkanan voi vaihtaa lantuksi, tomaatti taitaa käydä kaikille, ja aamun napostelutarjoiluna voi olla päärynää omenan sijasta.

Kun kokousvieraat olivat paikalla, tein vielä viimeisiä varmisteluja. Silloin yksi parahti, että juusto on aina kuulunut hänen inhokkeihinsa. Ei haittaa, jos sitä on vähän. Minun keitossani se vain on hallitseva ainesosa — vaikka ilmastonmuutoksen hillinnässä maitotuotteidenkin käyttöä pitäisi vähentää roimasti.

Liedellä porisi sitten kolme kattilaa, joita hämmentelin kolmella kauhalla. Toivottavasti laihinkin liemi maistui muulta kuin kasvisten keitinvedeltä.