Kolumni: On yhdentekevää, kuka presidentin pallilla pokkuroi

Kimmo Seppälä

Kolumni: On yhdentekevää, kuka presidentin pallilla pokkuroi

Olen harkinnut ensimmäistä kertaa elämässäni jättäväni tulevissa presidentinvaaleissa äänestämättä. Olen äärimmäisen tunnollinen äänestäjä ja tähän asti olen käynyt aina kopilla, vaikka sopivan ehdokkaan löytäminen olisi kuinka vaikeaa.

Tällä kertaa valinta ei ole vaikea, mutta asetelma on. Sauli Niinistön on ennustettu voittavan vaalit murskaluvuilla, mahdollisesti jopa ensimmäisellä kierroksella. Jotenkin tuntuu, ettei siinä asetelmassa kukaan kaipaa ääntäni. Ja toisaalta, jos presidentiksi valittaisiin joku muu, se on oikeastaan aika yhdentekevää.

Presidentin valtaa on karsittu niin paljon, ettei valinnalla ole kansakuntamme suunnan kannalta merkitystä. Sama se kai, kuka siellä puvussa pokkuroi ja puhuu kauniisti. Siihen varmaan kykenevät kaikki ehdokkaat.

Näin kyynisin äänenpainoin perustelin asiaa ystävälleni, joka sanoi aikovansa äänestää. Hänen mielestään presidentinvaalit mittaavat suomalaisten arvoja siinä, missä muutkin vaalit. Hän sanoi toivovansa, että vasemmistoliiton Merja Kyllönen saa enemmän ääniä kuin perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Jouduin pohtimaan kantaani.

Ystäväni kommentti teki näkyväksi sen, että minulle vaalit ovat ennen kaikkea vaikutus- ja valtakysymys. Kannatan ”vain ääni ratkaisee” -ideologiaa kuin paraskin Voice of Finland -fani siitä huolimatta, että tiedän yksittäisen kaupunginvaltuutetun tai kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet vähäisiksi. Ajattelen vaaleja yksittäisten ihmisten ja tekojen kautta.

Sama se kai, kuka siellä puvussa pokkuroi ja puhuu kauniisti.

Enkä välttämättä ole ajatusteni kanssa yksin, sillä monissa mittauksissa on todettu, että ihmiset äänestävät ensisijaisesti ihmistä ja sitten puoluetta. Puolueiden epäkiitolliseksi tehtäväksi jää luovia arvojen abstraktissa maailmassa, eivätkä ne siinä kovin hyvin ole viime aikoina onnistuneet. Kokoomuksen, SDP:n tai vihreiden eroja on vaikeaa havaita kun kaikki puhuvat yrittämisen, työnteon ja ympäristön puolesta.

Varmaankin siksi tarvitaan ihmistä. On se sitten Sauli Niinistö tai Laura Huhtasaari.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet