Kolumni: Venäläiset tulevat, mitä tarjotaan?

Onhan se ihan selvästi nähtävissä. Pitkillä kilvillä varustettujen autojen lisääntyminen liikenteessä. Enkä tarkoita rekkoja, vaan ihan noita normaaleja henkilöautoja.

Mutu-tuntumaani tukevat viralliset tilastot. Viime vuodesta on rajaliikenne kasvanut vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla 14,5 prosenttia. Ylityksiä tehtiin yhteensä reilut 1,6 miljoonaa. Varsinkin ostosmatkailu on lisääntynyt, kun ruplan kurssi on vahvistunut.

Historiallisten rakennusten lisäksi matkailijoille olisi tarjottava myös muita elämyksiä.

Iso kysymys on tietysti, miten me tällä alueella kykenemme hyödyntämään kasvavat matkustajavirrat.

Vaalimaan kauppakeskukset eivät vielä ole antamassa panostaan näihin talkoisiin, mutta kauaa ei mene, kun ensimmäinen rysä avaa ovensa.

Venäläisiä matkailijoita näkyi jo viime kesänä Haminan katukuvassa aikaisempaa enemmän ja näkyy vieläkin. Peruskaupat Haminasta löytyvät, mutta ei juuri sen enempää, joten mikään ostosparatiisi ei ympyräkaupunki ole.

Historiallisten rakennusten lisäksi matkailijoille olisi tarjottava myös muita elämyksiä. Haminalla on vahvuuksia, joita pitäisi voida nykyistä enemmän käyttää matkailijoiden houkuttelemiseen.

Uimahallin ja hotellin yhteistyö on yksi esimerkki siitä, kuinka kaupunki ja matkailuyrittäjä ovat yhdistäneet voimiaan. Parantamisen varaa kuitenkin on, sillä uimahallin aukioloajat varsinkin kesäisin tuntuvat noudattelevan edelleen perinteistä kuntalaisten kuntouintiin tarkoitetun uimalan konseptia.

Haminan leirintäalue ei ole noussut lainkaan sellaiselle tasolle kuin oli sovittu ja toivottu. Eikä taida nykymenolla noustakaan. Leirintäalueen kahden mökin rinnalla hotellin merkitys rahankäyttäjien houkuttelemisessa kaupunkiin korostuu.

Tervasaarelta onneksi pääsee tuurimoottoriristeilylle keskikesällä, mutta muuten mahdollisuudet merimatkailuun ovat olemattomat. Ravintolapalvelut ovat kuosissaan, vaikka merikaupungissa ei rannassa saakaan kuin nestemäisiä virvokkeita.

Haminalla on mahdollisuus nousta kohtaamisten kaupungiksi, mutta se vaatii vielä panostuksia.

Antti-Jussi Larvio Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.