Kolumni: Te haituvaviiksiset corollakuskit, jotka viskelette roskianne Norskan sillan alle, menikö koulutus vikaan vai kasvatus?

Kimmo Seppälä

Kolumni: Te haituvaviiksiset corollakuskit, jotka viskelette roskianne Norskan sillan alle, menikö koulutus vikaan vai kasvatus?

Olen aina sanonut, että matkailu avartaa. Joskus siihen riittää, että lähtee bussilla Kotkasta Helsinkiin.

Tällä viikolla näin Kotkan linja-autoasemalla nuoren miehenalun, joka huomattavalla huolellisuudella tumppasi polttamansa tupakan ennen kuin heitti sen vieressään olevaan roskakoriin. Tuijotin näkyä hypnotisoituneena. Eiväthän tupakoitsijat juuri koskaan heitä tumppejaan roskiin, elleivät satu seisomaan erityisesti tupakkaroskiksen vieressä.

Vain hetkeä myöhemmin toinen nuori mies sai evässämpylänsä syötyä ja kiikutti ateriansa roskat samaiseen roskakoriin, vaikka sinne matkaa oli ainakin 8 metriä.

Ja vielä hetkeä myöhemmin kolmas hitusen mainittuja vanhempi mies lopetti puhelunsa sanoihin ”pusu, moikka” äänenkään värähtämättä.

Mitä ihmettä? Milloin suomalaisista nuorista miehistä tuli näin kunnollisia ja sympaattisia?

Ammattikoulua käyvät hikoilevat möhömahat. Sivistymättömät houkat!

Eräänä viikonloppuna kävin Norskan matonpesupaikalla ja poimin samalla maasta muutaman roskan, niitä kun siellä riittää. Jaksan ikuisesti ihmetellä, millainen ihminen viitsii roskata, kun se on mielestäni typerintä maailmassa. Minkä ikäinen ja näköinen? Menikö koulutus vikaan vai kasvatus? Miten ihmeessä ne roskat lentävät helpommin luontoon kuin roskakoriin, joka on ihan siinä vieressä?

Asialla on pakko olla nuoret miehet. Nuo haituvaviiksiset corollakuskit, jotka kuluttavat aikaansa ajelemalla ympyrää ja syömällä Mäkkärissä. Ammattikoulua käyvät hikoilevat möhömahat. Sivistymättömät houkat!

No niin. Kuntaliiton asiantuntija kertoi minulle taannoin, että nykynuoret ovat tutkitusti monin tavoin parempia kuin koskaan aiemmin. He ovat fiksumpia ja käyttäytyvät paremmin sekä juovat ja tupakoivat vähemmän kuin aiemmat sukupolvet. Aikuiset eivät vain tahdo sitä muistaa.

Joudun siis ottamaan huomioon mahdollisuuden, että roskaajia löytyy kaikista ikäluokista ja sukupuolista, kaikilta yhteiskunnan tasoilta. Jos kyseessä olisi rajatun ihmisryhmän huvi, tuskin roskia löytyisi niin runsaasti ja joka puolelta.

Jos roskaaminen ärsyttää, voi aina aloittaa poistamalla roskan omasta silmästään.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.