Kolumni: Pihimys

Kolumni: Pihimys

Musiikkibisneksessä artistit ovat tapelleet rahasta vuodesta nolla alkaen. Siksi ei varsinaisesti yllättänyt poppari Pyhimyksen hittibiisiin kytkeytyvä tekijänoikeussotku. Yksityiskohtaisempi selostus tapauksesta löytyy Ylen verkkosivuilta. Lukusuositus.

Tiivistettynä: biisin kertosäkeen laulava nainen jätettiin mainitsematta esittäjätiedoista. Tällaisella seikalla tuppaa olemaan merkitystä, kun ryhdytään jakamaan teoksesta syntyneitä voittoja.

Omaan nenään koko tapaus tuoksahtaa kiltisti sanottuna jekuttamiselta. Tarkoitan siis "inhimilliseltä erehdykseltä".

Jo alun alkaen oli selvää, että nainen lauloi studiossa niin sanotusti pähkinöillä. Toisin sanoen korvaus työstä olisi ollut koronaviruksen kokoinen läntti monikansallisen levy-yhtiön kassassa.

Tämäkin oli jäädä saamatta ellei nainen olisi kysellyt oikeuksien perään. Biisi kun raikasi radiossa ja mainoskampanjassa puutteellisin esittäjätiedoin. Maailmanennätystä hipovien ei-me-tiedetty -tason selitysten jälkeen lopputuloksena oli 10 000 euron lasku levy-yhtiölle.

Sekään ei ole paljon sen kokoluokan firmalle, mikä alleviivaa koko homman naurettavuutta. Ja raadollisuutta. Ylen jutusta saa käsityksen, että koko kuonalasti yritettiin kipata kaikista köyhimmän osapuolen syliin.

Kill Your Friends -elokuvassa on tätä tosielämän tragikomediaa hyvin kuvaava kohtaus. Elokuvassa musamaailman keltanokka kysyy hieman kokeneemmalta tuottajalta, että kukahan tässä taustalla soivassa biisissä mahtaa laulaa.

– Laulaja? Ketä kiinnostaa? Se oli joku studiomimmi. Hän oli vähän kuin... miten sitä sanotaan... muusa.

Antiikin mytologiasta johdettu muusa tarkoittaa taiteellisen innoituksen tai inspiraation lähdettä. Elokuvan nimettömäksi jäänyt muusa innoitti biisin, jonka radioystävällisempi versio kuului "Mikset läpsis mua perseelle".

Toivon mukaan levy-yhtiössä elokuvaa katsotaan fiktiona, ei opetusvideona.

Uusimmat uutiset