Kolumni: Joulu on joka vuosi kamalaa aikaa olla köyhä

Kolumni: Joulu on joka vuosi kamalaa aikaa olla köyhä

Lapsilisän reaaliarvo on laskenut kymmenessä vuodessa merkittävästi, SPR:n kertoman mukaan jopa 30 prosenttia. Samalla Hyvä Joulumieli -keräyksen avauksessa järjestö muistutti, että köyhyys koskettaa Suomessa sataatuhatta lasta.

Varattomuus voi näkyä perheessä pinnan kiristymisenä. On huoli, miten selvitään tästä päivästä, viikosta ja tulevasta kuukaudesta.

Tuskastuminen jäytää huoltajan mieltä. Aikuinen masentuu, kun lukuisista yrityksistään huolimatta hän ei ole onnistunut parantamaan perheen taloudellista tilannetta. Lapsi taas yrittää pyörtää koulussa sitä, että perhe ei matkustele, eikä hänellä ole uutta talvitakkia eikä muodikasta kännykkää. Kun mennään koulun jälkeen Pasaatiin, lompakossa ei taaskaan ole kiluja, ainoastaan pikkuveljen kuva.

Yltäkylläisyydessä elävän ihmisen on aina vaan vaikeampi rakentaa joulua.

On aivan turha sanoa tuossa tilanteessa, että ei maallisilla asioilla ole väliä, jos on rakkautta ja rauhaa. Joulu on joka vuosi yhtä kamalaa aikaa olla köyhä.

Vanhempien energiaa menee normaalia enemmän sen miettimiseen, mihin aikaan minkäkin avustuksen hakeminen on.

Joululahjoja on tietysti hankittu pitkin vuotta. Kirpputoreilta on löydetty uuden vertaista, kun on osunut hyvä tuuri.

Siitä huolimatta vanhempi nieleskelee mielessään epäonnistumisen tunnetta. Ei väliä omasta joulusta, kunhan lapsella olisi jotain.

Joulu on tunteiden aikaa. Yltäkylläisyydessä elävän ihmisen on aina vaan vaikeampi rakentaa joulua. Sillä mitä hankkia läheiselleen, kun kaikkea on jo? On menty köyhyyden vastaiseen äärimmäisyyteen.

Ratkaisu tähänkin pulmaan on. Hanki joulun hitti, mutta älä anna sitä hänellä, jolla on jo kaikkea. Anna lahja jonkun paikallisen tahon kautta sellaiselle lapselle, jonka elämässä lahjasi voi oikeasti olla SE lahja.

Varakkaan perheen lapselle voit sen sijaan antaa kävelyretken rannalle kuuntelemaan jäätyvää merta tai tonttujen jalanjälkien metsästämistä ennen kuin hämärä piilottaa ne.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat