Kolumni: Miksi tekoäly on aina nainen? — Naisille siitä ei ainakaan ole hyötyä

Kolumni: Miksi tekoäly on aina nainen? — Naisille siitä ei ainakaan ole hyötyä

Siri ei ymmärrä kysymystä. Alexa tottelee kiltisti, tekee työtä käskettyä. Navigaattorista kuuluva naisääni käskee ryhmittymään oikealle.

Asiaa ei ehkä arjen tuoksinassa tule pohtineeksi, mutta keskusteluun kykenevien tekoälyjen oletusasetuksena tuntuu aina olevan naisen ääni. Kuitenkin useimmat tekoälyjen kehittelijöistä ovat ainakin vielä tällä hetkellä miehiä.

Naisille etsitään monessa kohdassa lisänäkyvyyttä, jotta sukupuolien huomioiminen olisi tasa-arvoisempaa. Tekoälyjen kohdalla herää kuitenkin kysymys siitä, onko niiden personoimisesta naispuolisiksi todellisuudessa naisille mitään hyötyä.

Harva pitää tekoälyä ystävänään tai vertaisenaan. Harva istuskelee juttelemassa sen kanssa päivät pitkät.

 

Tekoälythän ovat lähes poikkeuksetta jonkin sortin avustajia ihmisille. Ne noudattavat annettuja komentoja. Ne esimerkiksi hakevat puolestamme tietoa, laittavat biisin soimaan tai sytyttävät valot. Kaikki tietävät, ettei tekoäly itsessään ole älykäs. Sen äly on nimensä mukaisesti tehtyä, ihmisten tekemää. Enimmäkseen miesten tekemää.

Asia tuskin olisi suurikaan ongelma, ellei ihmisillä olisi niin suuri halu tehdä tekoälystä ihmisen kaltaista. Jos tekoälyn kanssa keskustellaan, sille halutaan myös kehittää jonkinlainen persoona.

Harva kuitenkaan pitää tekoälyä ystävänään tai vertaisenaan. Harva istuskelee juttelemassa sen kanssa päivät pitkät. Tekoälyä käytetään assistenttina, välineenä, joka otetaan esille vain silloin, kun sitä satutaan tarvitsemaan.

 

Tekoälyjen naisvoittoisuus on huolestuttavaa, jos niiden rooli ja suhde ihmiseen heijastelevat yhteiskunnassa vallitsevaa käsitystä naiseudesta sekä naisen kuviteltua roolia mieheen nähden.

Ja vaikkei tahdoton, komennoille alistettu palvelija edes realistisesti vastaisi kenenkään näkemystä naiseudesta, uskaltaisin väittää, etteivät tekoälyjä kehittelevät ihmiset voi täysin irtaantua objektiivisiksi tarkkailijoiksi, joiden omista näkemyksistä edes rippeitä ei tarttuisi heidän luomuksiinsa.

Joka tapauksessa lopulta syntyy kehä, jossa tekoälyn kehittäjien näkemykset vaikuttavat tekoälyn sukupuoleen, ja tekoälyn sukupuoli taas puolestaan vaikuttaa sen käyttäjien käsitykseen naiseudesta.