Kolumni: Ystäväni ei suoraan hyväksynyt lähtemistäni Keniaan, ja se on hyvä asia

Kimmo Seppälä

”En ymmärrä, mikä sinua tähän ajaa? Miksi sinun pitää tehdä näin?”, kysyy ystäväni. Olen kertonut hänelle harkitsevani vapaaehtoistöihin lähtemistä Keniaan.

Käymme keskustelua rakentavassa hengessä, mutta huomaan kiukustuvani. Miksi sen pitää kyseenalaistaa, miksi ei voi vain hyväksyä ja toivottaa onnea valitsemallani tiellä. Joudun kaivamaan itsestäni selityksiä, perustelemaan. Joudun ottamaan vastaan hänen huolensa, jota en itse intoa puhkuen ole halunnut tai kokenut tarpeelliseksi ajatella.

Helsingistä Kotkaan työmatkaa sukkuloiva tuttavani oli niinikään kohdannut kyseenalaistusta. Hänen ystävänsä oli kysynyt, miten pitkän työmatkan taittaminen henkilöautolla on perusteltua, kun siitä syntyy niin roimasti päästöjä. Tuttavani oli pohtinut samaa ja päätyi pienentämään hiilijalanjälkeään valitsemalla kaasuautoilun.

Valitettavasti raja kannustavan ja lannistavan kyseenalaistuksen välillä on vaarallisen häilyvä.

Vanha kansa antaa monissa tilanteissa sattuvan neuvon, että vastaus löytyy peilistä. Harvoin kuitenkaan oikea peili antaa itsestä niin osuvaa kuvaa kuin todellinen peilimme, läheiset ihmiset. Peilaamme omaa toimintaamme aina suhteessa muihin, se on DNA:ssamme. Meissä ihmisapinoissa.

Tekisinkö näin tai tekisinkö noin, pohdimme jatkuvasti eri tilanteissa. Haluanko oikeasti tätä? Vastaus on jo meissä, mutta mikään määrä itsetutkiskelua ei saa sitä yhtä taitavasti esiin kuin tarkkanäköisen ystävän kysymys, tai kyseenalaistus.

Ratkaisujamme kyseenalaistavat läheiset ovat elämässä eteenpäin potkiva voima, motivaatiomittari. Valitettavasti raja kannustavan ja lannistavan kyseenalaistuksen välillä on kuitenkin vaarallisen häilyvä. Lannistaminen, vähättely ja epäily on aina turhaa ja tuhoavaa, ja sitä maailmassa riittää.

Ihminen tarvitsee vastinparin, ei vastustajaa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat uutiset