Kolumni: Täällä Pohjantähden alla

Lainaus Arman Alizadin facebook -päivityksestä 2. toukokuuta:

— Morticia Addamsin sanoin: normaali on illuusio. Se mikä on normaalia hämähäkille, on kaaos kärpäselle.

Olen välillä yllättynyt, että Suomesta löytyy tuollaistakin.

Lause on peräisin Alizadin Pohjantähden alla –tv-sarjan toisen kauden mielenterveys-aiheisen jakson loppupuheesta. Kevään ehdottomasti mielenkiintoisin tv-sarja, jonka katsomiselle on oikein täytynyt ottaa aikansa.

Sarjan jokaisessa jaksossa perehdytään aina yhteen suomalaisia, suomalaisuutta, suomalaista yhteiskuntaa, tai yleensäkin ihmisiä koskevaan aiheeseen.

Jaksot ovat olleet todella silmiä avaavia aina sen asian suhteen, mikä kulloinkin on ollut kyseessä. Sarjassa on käsitelty aiheita, joista ei välttämättä muuten juuri puhuta, ja joiden kohdalla olen välillä yllättynyt, että Suomesta löytyy tuollaistakin.

Aihetta sivuten: myös viime syksyn Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen Pahan jälkeen -sarjan kiusaamisaiheinen jakso on erityishuomion arvoinen. Sen katsomisen pitäisi kuulua peruskoulun opetussuunnitelmaan. Tai ainakin opettajat voisivat ottaa idean niin sanotusti korvan taakseen.

Jaksossa ilmeni monia hyviä pointteja, jotka voisivat tavoittaa ainakin jo yläasteikäisten ymmärryksen, ja avata heidän silmiään asian suhteen. Parhaassa tapauksessa se voisi ehkä jopa oikeasti vaikuttaa nuorten kiusaamiskäyttäytymiseen.

Tätä tällä hetkellä televisiossa pyörinyttä Pohjantähden alla -kautta katsottuani päällimmäinen ajatukseni koko kokonaisuudesta on, että jos kaikilla olisi Armanin tavoin kyky ymmärtää, tai ainakin edes halu yrittää ymmärtää toisia ihmisiä, ilman ennakkoluuloja, niin maailma olisi kaikille parempi paikka.

Iso peukku Armanille ja hänen ohjelmilleen. Pohjantähden alla on sellainen sarja, jota jokaisen suomalaisen tulisi katsoa.

Kirjoittaja opiskelee Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.