Päätoimittajalta: Navigointi on taitolaji myös mediassa - sananvapaus ei kulu käyttämällä

Kimmo Seppälä

Päätoimittajalta: Navigointi on taitolaji myös mediassa - sananvapaus ei kulu käyttämällä

Meri. Siinä se on, aivan työhuoneen ikkunan alla. Läsnä kaikkialla – niin kuin se rannikkokaupungissa on. Osalle meri merkitsee työtä ja osalle vapautta. Merta pitää osata kunnioittaa ja tulkita, rannikolla kasvanut isoäitini opetti. Hän oli kalastajan tytär ja tiesi mistä puhui.

Merenkulkutaidot karttuvat toistojen myötä, harjoituksen ja vuosien saatossa. Taitava navigoija selviää eteenpäin vaativissakin aallokoissa. Samoin on informaatiotulvan kanssa, jonka keskellä elämme. Olemme yhä enemmän alttiita tiedolle, joiden totuudellisuudesta emme voi olla aina varmoja.

Sanomalehti tarjoaa erinomaisen kartan ympäröivään yhteiskuntaan.

Navigointitaidot mediassa ovat yhä tärkeämpiä. Monipuolinen mediankäyttö vahvistaa nuorten lukutaitoa ja siivittää parempiin tuloksiin myös matematiikan ja luonnontieteiden opinnoissa, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Sanomalehtien ja verkkouutisten lukeminen vaikuttaa erityisen myönteisesti poikiin. Lyhyempien uutissisältöjen lukeminen voi innostaa sellaista nuorta, joka ei viihdy kirjojen parissa. Monet kansainväliset tutkimukset vahvistavat tämän tendenssin.

Sanomalehti tarjoaa erinomaisen kartan ympäröivään yhteiskuntaan. Asioihin perehtyminen kannustaa keskusteluun ja vuoropuheluun. Sitä tarvitsemme jokaisessa kodissa, koulussa ja työpaikalla lisää. Innovaatiot ja uuden oppiminen nojaavat vuorovaikutukseen

Tiedon ja näkemysten jakaminen on oleellinen osa myös demokraattista yhteiskuntaa.Suomessa meillä on siihen erinomaiset mahdollisuudet. Tätä perinnettä tulee lujittaa. Sananvapaus ei kulu käyttämällä.

Kymen Sanomat on riippumaton media. Meillä on ammattitaitoinen ja kunnianhimoinen toimitus. Haluamme tehdä parasta paikallista sisältöä ja tuoda esiin niiden taustat. Valtakunnallinen media tarttuu paikallisiin asioihin harvoin. Ilman paikallisia medioita oman kotikaupungin tai -kunnan asiat jäisivät vähälle huomiolle. Siksi on tärkeää, että paikallinen media Suomessa voi hyvin.

Näihin seutuihin ei ole vaikea ihastua, ei edes tähän aikaan vuodesta. Toimituksessa kotiseuturakkaus ja kiintymys lukijoihin välittyy vahvasti.
Ulkopaikkakuntalaiselta kysyttiin heti kuinka aion päästä alueeseen ja sen ihmisiin kiinni. Kovalla työllä ja suurella sydämellä. Tutustutaan ja opitaan toisiltamme.Me seuraamme tarkoin millaisesta sisällöstä lukijamme pitävät – kannattaa ottaa digitunnukset käyttöön ja kuluttaa uutisia myös verkossa.

Hyvä lukija, me olemme juuri sinua varten. Haluamme, että viihdyt ja oivallat seurassamme. Haluamme herättää tunteita, tarjota uutta tietoa ja herätellä tarkastelemaan asioita uusista näkökulmista.
Me uskallamme tarttua rohkeasti epäkohtiin ja olla kriittisiä. Otamme mielellämme vastaan juttuideoita ja palautetta. Tervetuloa yhteiselle purjehdukselle!

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja