Kolumni: Olen näköjään joskus löytänyt sisäisen Sulo Vilénini — Nyt satakunta halvalla saatua muovipilliä ovat kuitenkin ongelma

Kolumni: Olen näköjään joskus löytänyt sisäisen Sulo Vilénini — Nyt satakunta halvalla saatua muovipilliä ovat kuitenkin ongelma

Sateisena kesälomapäivänä keittiön laatikosta löytyi ”ongelmajäte”. Olen ilmeisesti joskus löytänyt sisäisen Sulo Vilénini ja ollut sitä mieltä, että kannattaa ilman muuta ostaa, kun saa sata mehupilliä yhdellä eurolla.

Ei minkäänlaista muistikuvaa, mistä ja milloin pillit on ostettu. Ne ovat Minigrip-pussissa, ja hintalappu on käsin kirjoitettu.

Pilli ei ole muovipakkaus. Jos jotain, se on turhake.

En olisi pillipussin löytymisestä aivan näin hämmentynyt, jos perheessämme olisi joskus oltu innokkaita pillillä juojia. Mutta kun ei ole. En myöskään muista suunnitelleeni koskaan muovipillihimmeliä tai muutakaan näpsäkkää askartelujuttua.

Enpä ruvennut laskemaan, montako pilliä on jäljellä, mutta monta. Näppituntumalla väittäisin, että ainakin yhdeksänkymmentä. Mitä näinä muovia paheksuvina aikoina voi tehdä lähes sadalla turhanpäiväisellä muovipillillä?

Olen innokas lajittelija. Metallit päätyvät metallinkeräykseen, pahvit pahvinkeräykseen ja niin edelleen. Kun muovinkeräyspisteitä ilmaantui Kotkaan, ryhdyimme innokkaasti ottamaan myös muovipakkaukset talteen, ja perheemme sekajätteen määrä romahti murto-osaan entisestä.

Nyt olen kuitenkin muovipillieni kanssa pulassa. Ainakin, jos tulkitsen muovin kierrätysohjetta pilkulleen. En saisi laittaa pillejä muovinkierrätysastiaan, koska pilli ei ole muovipakkaus. Jos jotain, se on turhake. Ovatko ne sitä paitsi edes kierrätyskelpoista muovia?

Minun pitäisi siis nakata käyttämättömät pillini sekajäteastiaan, josta ne päätyvät poltettavaksi. Vähän ahdistaa. Toki ihan oma vika, itsehän olen pillini ostanut.

EU on kieltämässä kertakäyttöisten muovituotteiden — myös muovipillien — myynnin. Minä en kehtaa tarjota pillejä kenellekään mihinkään käyttöön, koska muovipilli on nykyisin kirosana. Aiheesta. WWF:n mukaan maailman merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Täkäläinen muoviroskaongelma on maailman mittakaavassa ehkä pieni, mutta jokainen väärässä paikassa oleva muoviroska on liikaa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja.