Kolumni: Raha tekee röyhkeäksi — mutta rehellisesti rikastunutta veronmaksajaa ei ole syytä moittia

Raha tekee röyhkeäksi. Näin se on, jos on yksin uskominen tuoretta tutkimusta Suomen rikkaimmasta promillesta. Sen perusteella kaikkein äveriäimmät suhtautuvat penseästi vähävaraisiin, eivät luota demokratiaan ja uskovat rikastuneensa kovan yksilösuorituksen kautta, ilman sattuman puuttumista peliin.

Ei vaikuta porukalta, jonka kanssa olisi mukava viettää iltaa.

Paljon kunniakkaampaa on veronmaksajana luoda toisillekin työpaikkoja kuin ajaa kovaa autolla Monacossa.

Tavallinen palkansaaja voi lohduttautua sillä, että onnellisuus perustuu paljon enemmän ystäviin ja terveyteen kuin rahaan. Kahteen ensimmäiseen voi aina panostaa.

Raha tekee onnelliseksi vain tiettyyn rajaan asti. Yhdysvalloissa tulotason ja onnellisuuden välistä suhdetta on tutkittu runsaasti. Esimerkiksi Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa vuonna 2008 tehty tutkimus paljasti kiinnostavan seikan onnellisuuden ja kuluttamisen välisestä suhteesta: ne varakkaat, jotka auttoivat toisia jakamalla omaisuuttaan, olivat paljon onnellisempia kuin ne, jotka kuluttivat ensisijaisesti itseensä.

Verojen maksaminen on osalle kaikkein varakkaimmista ikävä, pakollinen kansalaisvelvollisuus. Omia varojaan ei niiden perinnän jälkeen voi enää ohjata haluamaansa kohteeseen. Hyvä niin. Kaikki eivät halua nähdä verojen maksamista sijoituksena yhteiskuntaan. Vakaaseen yhteiskuntaan, jossa jokaisella on lähtökohtaisesti mahdollisuus esimerkiksi ilmaiseen korkeakoulututkintoon. Yhdysvalloissa lapsen koulutukseen aletaan säästää jo silloin, kun raskaustesti näyttää positiivista.

Suotta paheksua varakkaita, vaikka erittäin äveriäiden mielenmaisema ei kaikilta osin kaunista katseltavaa olisikaan. Paheksuminen on hieman tekopyhää, jos hyväksyy mahdollisuuden vaurastua. Paljon kunniakkaampaa on luoda toisillekin työpaikkoja kuin ajaa kovaa autolla Monacossa. Urheilutähdet maailmalla eivät edes maksa verojaan Suomeen. Työllään rehellisesti rikastunut veronmaksaja on paljon suurempi kansallissankari.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.