Kolumni: Kuka kiikuttaa tuolin keskelle metsää?

Kolumni: Kuka kiikuttaa tuolin keskelle metsää?

Kävelylenkillä Itärannassa osuttiin nojatuolin luo. Totta tosiaan: joku oli kiikuttanut keskelle metsää nojatuolin ja jättänyt sen sinne.

Ilmiö ei suinkaan ole ainutkertainen. Kun on kyseessä vain yksi nojatuoli, ei ehkä vielä voida puhua salakaatopaikasta, mutta niitäkin putkahtelee esiin milloin mistäkin. Lepikkoon nakataan kaikkea mahdollista — moponraatoja, vanhoja huonekaluja, elektroniikkaromua. Onpa Räskin metsästä löytynyt vanha vessanpyttykin.

Tie onnistuneisiin kauppoihin on riittävän alhainen hinta.

Itselle tarpeettomasta pääsee kyllä eroon

Kun ulkoilureissuilla törmään asiattomissa paikoissa oleviin tavarakasoihin, ärsyynnyn. Vähintään yhtä voimakas tunne on kuitenkin ihmetys. Kuinka joku viitsii nähdä sen vaivan, että roudaa vanhan sohvan tai vessanpytyn keskelle metsää?

Olen hankkiutunut itselleni tarpeettomista tavaroista eroon monella tavalla. Kun teimme kylpyhuoneremonttia, laitoin nettiin ilmoituksen, jossa kerroin, että vanhan kylpyammeen saa hakea ilmaiseksi. Ei mennyt kauan, kun puhelin alkoi piristä. Kylpyamme löysi uuden kodin, ja minä säästyin kaatopaikkamaksulta.

Huonekaluja, astioita ja lasten pieneksi jääneitä polkupyöriä olen kaupitellut netissä. Olen havainnut, että tie onnistuneisiin kauppoihin on riittävän alhainen hinta.

Pari vähän enemmän fiksaamista vaatinutta pyörää olen lahjoittanut pyöräpajalle. Oletan, että ne saivat sitä kautta uuden elämän joko kunnostettuina tai varaosina.

Onko kyse rahasta vai piittaamattomuudesta?

Jos jollakulla on keinot viedä vanha nojatuoli metsään, en hevin niele selitystä siitä, että jäteasema on kaukana. Matka asialliselle jäte- tai kierrätyspisteelle ei taatusti voi olla sen hankalampi kuin matka keskelle metsää.

No sitten puhutaan varmaankin kustannuksista. Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromun voi viedä jäteasemalle ilmaiseksi, mutta monesta jätelajista peritään tietty hinta. Se saattaa olla kynnyskysymys jollekulle. Tosin veikkaan, että isossa osassa tapauksista kyse on ihan pelkästä piittaamattomuudesta.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja.