Kolumni: Mitkä olisivat viimeiset sanani, jos tietäisin kuolevani tietyllä hetkellä?

Pekka Kimpanpää, kolumnikuva
Pekka Kimpanpää, kolumnikuva

Se on aina mieltä ylentävää, kun syntymäpäivänä Suomen lippu nousee salkoon. Näin käy taas lokakuussa. Varsinaisesti silloin kunnioitetaan Aleksis Kiveä, joka eli 38-vuotiaaksi. Itse olen selvinnyt vuoden pidemmälle, mahdollisesti kaksi. Se selviää sitten.

Aleksis Kiven väitetään kuolinhetkellään sanoneen ”minä elän” tai ”minä elän, elän”. Tätä runollista poistumista sinne jonnekin on toisinaan epäilty. Voiko kukaan kirjailija keksiä noin täydellistä lopetusta? Vai ovatko sanat peräisin jälkipolvien värityskynästä? Jos sanat ovat totta, niin sanoiko Kivi ne suomeksi vai ruotsiksi?

Jos tietäisin kuolevani tietyllä hetkellä, niin mitkä olisivat viimeiset sanani? Ei harmainta aavistusta. Tarkoitan siis, etten oikeasti tiedä. Jos lähtö tulisi minuutin päästä, niin tuskin siinä ehtii veistellä mitään kuolematonta.

Jos aikaa suotaisiin hieman enemmän, niin sitä varmaan pyrkisi ennemmin järjestämään arkiset, taakse jäävät asiat mahdollisimman hyvin. Vähän kuin tekisi lähtöselvityksen. Se tosiasia hyväksyen, että jotain jäisi kuitenkin kesken.

Muistan lukeneeni gurusta, joka laukoi peruspositiivisen katkelman elämästä ja oli sitten lopun aikaa hiljaa. Itse en siihen pystyisi. Jossain vaiheessa olisi pakko vastata vaimon kysymykseen tapetin väristä.

Voiko kukaan kirjailija keksiä noin täydellistä lopetusta?

Olin 12-vuotiaana jäädä omaa tyhmyyttäni taksin alle juna-aseman edustalla Pariisissa. Tuhat kertaa oli kotona ja koulussa kalloon taottu, ettei ajoradalle juosta. Sillä kertaa opetus unohtui. Kuskin elämää nopeampi reagointi pelasti ainakin sairaalareissulta. En muista, mitkä olisivat olleet viimeiset sanani, jos kuski olisi näplännyt kännykkää (silloin vielä harvinaisia).

— Mä vien nää kärryt ja tuun perässä.

Luultavasti jotain tuollaista. Eipä sillä saa omaa liputuspäivää.

Enkä sellaista suunnittele. Edellä olevaa pohdintaa ei pidä ymmärtää väärin. Tämä ei ole jäähyväis- tai irtisanoutumiskirje. Olen tulossa töihin huomennakin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja