Kolumni: Tutkijankin pakastin tyhjeni, kun puolukan terveyshyödyt selvisivät

Kolumni: Tutkijankin pakastin tyhjeni, kun puolukan terveyshyödyt selvisivät

Tämänhän me tiesimmekin: Suomen metsissä kasvaa supermarjoja! Mustikan terveyshyödyistä on saatu viitteitä monissa tutkimuksissa. Mustikoita päivittäin nauttivat iäkkäät pärjäävät paremmin testeissä, jotka mittaavat tiedollisia mielentoimintoja. Tutkimusten mukaan mustikka saattaa myös lievittää tulehdustiloja sekä auttaa välttämään sydäninfarkteja ja mahdollisesti myös erektio-ongelmia.

Tänä syksynä brittitutkijat totesivat, että päivittäinen mustikoiden syöminen voi parantaa verisuonten toimintaa ja nostaa hyvän HDL-kolesterolin tasoja. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan brittien tulokset ovat uskottavia, mutta havainnot olisi vielä hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.

Pari viikkoa sitten kohistiin puolukasta.

Pari viikkoa sitten kohistiin puolukasta. Tampereen yliopiston tutkimusryhmä kertoi selvittäneensä, miten kuivatun puolukkajauhon lisääminen epäterveelliseen ravintoon vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen.

Kun tutkimushiirille sekoitettiin rasvaisen rehun joukkoon puolukkajauhetta, niiden painonnousu oli 26 prosenttia pienempi kuin pelkkää rasvaista rehua syöneillä. ”Puolukkahiirille” kertyi myös sisäelinrasvaa neljänneksen vähemmän.

Tutkimus oli kokeellinen, mutta tulokset olivat tutkijoiden mielestä erittäin lupaavia. Tutkimusryhmää johtava professori Eeva Moilanen kertoi haastatteluissa, että hän on itsekin innostunut syömään pakastimen puolukoista tyhjäksi.

Luonnonmarjoja hyödyntäviä yrityksiä on Suomessa jo liuta. Voisin ennakoida, että tämänkaltaiset tutkimustulokset lisäävät marjatuotteiden kysyntää ja saavat aikaan kuhinaa myös yritysrintamalla.

Niille, joilla riittää aikaa, voimia ja mielenkiintoa, on syksyisin tarjolla tuplahyöty. Voi virkistyä kuljeskelemalla metsässä ja kerätä itse pakastimet täyteen supertavaraa. Vielä kun tietäisi, paljonko puolukkaa pitää hyödyt saadakseen popsia.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien tuottaja.