Kolumni: Nauhakasettien muistolle

Kolumni: Nauhakasettien muistolle

Kymenlaakson Jäte lähestyi viikolla tiedotteella. Sen otsikko oli informatiivinen ja riipaiseva. ”Vanhat VHS-kasetit kuuluvat roskapussiin”.

Meilläkin ennen muinoin kelattiin ankarasti VHS- ja C-kasetteja. Tarvittaessa kuulakärki- tai lyijykynällä. Elämäni ensimmäinen kosketus piraattikopioon on C-kasetti. Siihen oli äänitetty ZZ Topin Afterburner. Musiikin lisäksi nauhalle oli tarttunut levykaupan työntekijän kolistelua takahuoneessa. Hienoja aikoja.

Kuka tahansa ikäiseni ääniteknikko osaisi edelleen kopsata radiosta musiikkia C-kasetille. Koko homma oli kiinni sormien herkkyydestä. Rec/play päälle heti, kun juontaja lopetti lörpötyksen ja poikki välittömästi, kun aavisti mikin taas avautuvan.

Suoratoistopalveluihin tottuneen voi olla vaikea käsittää, että oli aika, jolloin tallennuskapasiteetti oli rajallinen. Mahtuikohan yhdelle VHS:lle 2–3 täyspitkää elokuvaa? Jos kävi oikein joulu, niin ostettiin lisää tyhjiä kasetteja. Toisinaan täydeltä kasetilta piti jyrätä tärkeitä tallennuksia, jotta uutta mahtui tilalle.

Mahtuikohan yhdelle VHS:lle 2–3 täyspitkää elokuvaa?

Totta puhuakseni taloudessamme ei ole enää ainuttakaan nauhakasettia ellei sitten vanhempien jäljiltä jossain vintillä. CD-levyn kohdallakin on jo siinä ja siinä, että jaksaako sitä tyrkätä soittimeen. Fyysisissä kappaleissa on silti oma viehätys. Jotain henkilökohtaista.

Jäteyhtiön viestin varsinainen sisältö liittyi vanhojen kasettien aiheuttamaan ongelmaan Keltakankaan jätekeskuksessa. Muun jätteen seassa olevat nauhat tukkivat lajittelulaitoksen seuloja ja kiertyvät akseleihin, mistä aiheutuu toimintahäiriöitä. Jep, tätä tapahtui meilläkin (kts. kohta kuulakärki- tai lyijykynä).

Jäteyhtiö ohjeistaa laittamaan vanhat kasetit kotona roskapussiin ja loppujäteastiaan. Sieltä kasetit matkaavat Korkeakosken voimalaan, jossa nauha palaa energiaksi.

Jos kasetteja haluaa dumpata jäteasemalle, ne pitää lajitella erikseen muista jätteistä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien tuottaja.