Kolumni: Korona-ajan Suomi-loma

Kimmo Seppälä

Kolumni: Korona-ajan Suomi-loma

Voiko kesälomalla rentoutua ilman ulkomaanmatkaa? Jos minulta olisi kysytty tämä kysymys viime talvena, vastaus olisi ollut ei.

Tavallisesti olen viettänyt ainakin yhden viikon vuosilomastani Välimerellä tai Keski-Euroopassa. Tämä kesä tulee olemaan poikkeus.

Kauan odotettu vapaa alkaa maanantaina. Vatsassa ei pyöri perhosia eikä otsaa polta matkakuume. Matkalaukut ovat pölyttymässä kellarissa.

Vielä tammikuussa tein innoissani suunnitelmia tulevaa kesää varten. Lomakohteeksi oli valittu Italian Gardajärvi. Hotellikin oli jo valmiiksi katsottuna.

Heti helmikuussa Italiasta alkoi kantautua hälyttäviä uutisia. Maaliskuussa varmistui, ettei kesällä lähdetä Alppien juurelle.

Seuraavaksi peruuntui toukokuulle varattu Kreikan-matka. Se harmitti. Etenkin kun lomaviikolleni sattui suomalaisittainkin harvinaisen kylmä loppukevään sää. Lämpötila oli lähes nollassa, ja taivaalta satoi golfpallon kokoisia rakeita.

Keväällä sairastettu kova flunssa säikäytti sen verran, etten halua toista kertaa ajaa keskussairaalan drive in -koronatestiin.

Koronatilanteen pitkittyessä matkahaaveet ovat väistyneet, ja asioiden mittasuhteet muuttuneet. Ajatuskin lentokenttien turvatarkastusjonoista ja täyteen ahdetuista koneista ahdistaa.

Vaikka esimerkiksi Kreikassa tautitilanne on pysynyt melko vakaana, sen lomakohteisiin saapuu matkailijoita ympäri Eurooppaa. Rantatavernan viereisessä pöydässä saattaa istua vaikkapa ruotsalais- tai brittituristien ryhmä.

Keväällä sairastettu kova flunssa lähes 40 asteen kuumeineen säikäytti sen verran, etten halua toista kertaa ajaa keskussairaalan drive in -koronatestiin. Nyt on tyytyväinen, että on ylipäänsä pysynyt terveenä.

Neljän viikon kesäloma on tarkoitus viettää matalalla profiililla. Pariksi päiväksi lähdemme Helsinkiin. Jos vaikka viimein ehtisi vierailla Suomenlinnassa, jossa olen viimeksi käynyt lapsena.

Enimmäkseen aiomme harrastaa lähimatkailua. Listalla ovat ainakin Virolahden Bunkkerimuseo ja Miehikkälän Salpalinja-museo.

Kotkassa aiomme nauttia kaupunkimme upeasta saaristosta. Tuurimoottorilla pääsee Lehmään, jonka rannat eivät kalpene etelän kohteille.